Importált termék árfolyama

Kérdés: Cégünk terméket importál Kínából. A vámkezelés Magyarországon történik. Helyesen járunk-e el, ha az USD-ben kiállított számla forintértékét a vámhatározat dátumával határozzuk meg (a számviteli politikában meghatározott árfolyamon)? Ha például Szlovéniában vámkezelik, akkor a fuvarparitásnak megfelelő árfolyamot kell alkalmazni? Pl. CIF- vagy CFR-paritás esetén azzal a dátummal könyvelem (teljesítés napja), amikor a hajóból kirakodnak (amikor az áru áthalad a hajókorlát fölött)?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerinti teljesítés napjára vonatkozó – a cég által választott – devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni. (A kötelezettség forintban kimutatott áfa nélküli értékével egyezik meg az importált termék...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. december 13.
Kapcsolódó címkék:  

Különböző időpontokban beszerzett részvények elszámolása

Kérdés: A társaság vásárlás útján tulajdonosi részesedéseket szerzett. A következő évben a tulajdonolt társaságnál az eredménytartalék terhére megnövelték a jegyzett tőke összegét, emiatt a kérdező társaság is újabb részvényeket kapott. Hogyan tartsa nyilván a különböző időpontokban beszerzett részvényeket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...befektetések (részesedések) nyilvántarthatók beszerzésenként külön-külön, illetve csoportosan is.Ha a részesedéseknél a csoportos nyilvántartás mellett döntenek, akkor a második beszerzés (a tőkeemelést követő) után ki kell számítani az átlagos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 21.

Befektetési alap a helyi adó vonatkozásában

Kérdés: A 375. lapszámukban megjelent, a 7455. sz. kérdésre adott válaszukat szeretném teljes egészében megkapni, szükség szerint kiegészítve. Az adott önkormányzat kérdése: "Van egy Ingatlanbefektetési Alap-adózónk. Építmény- és telekadót fizet, viszont az iparűzési adó vonatkozásában azt mondja, nem alanya az iparűzési adónak. A Befektetési Alapnak egy szálláshely-üzemeltetéssel foglalkozó épülete van, amit nem ő üzemeltet, hanem egy kft. (normál esetben ez egy bérbeadási tevékenység)".
A következőt írja az Alap:
"Köszönettel vettük figyelemfelkeltését, és egyben tájékoztatjuk, hogy az Ingatlanalapok nem alanyai az iparűzési adónak. Az 1990. évi C. tv. 35. § (2) bekezdése szerint a HIPA alanya az a vállalkozó (52. § 26. pont), aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végzi. A Befektetési Alap, a befektetési jegyek nyilvános vagy zárt körű kibocsátásával létrehozott és működtetett, jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a Befektetési Alapkezelő a befektetők általános megbízása alapján, azok érdekében kezel. A Befektetési Alapkezelő, mint társaság, alanya az iparűzési adónak, működési területén, amely Budapest." Ha megnézzük a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 35. § (2) bekezdését:
"(2) § Az adó alanya a vállalkozó, továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon."
A Htv. értelmező rendelkezései között az 52. § 26. pontjánál és a többi értelmező pontnál sem találtam definíciót erre a vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyonra, azaz arra, hogy ebbe vajon egy ingatlankezelési alap beletartozik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szóló 2014. évi XVI. törvény (Befalap tv.) 65. § (1) bekezdése szerint a befektetési alap jogi személy, amely a Felügyelet által a nyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre, és a nyilvántartásból való törléssel szűnik meg. A befektetési alap...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 21.
Kapcsolódó címkék:  

Kiküldetési rendelvény mint bizonylat

Kérdés: A kiküldetési rendelvény szigorú számadású bizonylatnak minősíthető? Függ-e a társaság/intézmény saját belső szabályaitól? Változik-e a megítélés, ha papíralapú, vagy ha pl. Excelben készül az Szja-tv. 3. §-ának 83. pontja szerinti adattartalommal?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...függetlenül attól, hogy a kifizető által beszerzett vagy füzetben előállított kiküldetési rendelvényekről belsőleg szabályozott nyilvántartást kell vezetni.A kiküldetési rendelvény a kiküldetéssel kapcsolatos költségek elszámolásának elsődleges bizonylata,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.
Kapcsolódó címke:

Leállított üzem tárgyi eszközeinek hasznosítása

Kérdés: 2018 nyarán a társaság egyik üzemét az üzemben folyó tevékenység beszüntetése miatt véglegesen leállították. A leállított üzemben lévő speciális berendezések, tárgyi eszközök így feleslegessé váltak. Mi történjen ezen eszközökkel? Milyen dokumentumok alapján lehet azokat a könyvviteli nyilvántartásokból kivezetni? Meg kell-e különböztetni egymástól a jövőbeni hasznosításuk reményében ezeket az eszközöket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nettó érték mellett a készletre vételi érték is nulla, és akkor a készletre vett alkatrészeket, tartozékokat csak mennyiségileg lehet nyilvántartásba venni, értékben nem!)A készletek közé történő átvezetésnek a szétszereléskor, a bontáskor, de legkésőbb...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.
Kapcsolódó címke:

Egyéni vállalkozó nyílt végű gépkocsilízingje

Kérdés: Egyéni vállalkozó nyílt végű lízing keretében személygépkocsit lízingel. Mivel elektromos a gépkocsi, a cégautóadót nem kell megfizetnie. Az üzemeltetéssel kapcsolatosan felmerült javítási, üzemanyag- stb. költségeket, a havonta fizetendő áfát és az értékcsökkenést hogyan számolhatja el?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tárgyát, illetve eszközét képező személygépkocsi, ha az egyéni vállalkozó azt más célra részben sem használja, és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Ez utóbbi esetben a személygépkocsi kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.

Külföldi pénzértékre szóló tulajdoni részesedés értékelése

Kérdés: Hogyan kell értékelni a külföldi pénzértékre szóló tulajdoni részesedést jelentő, külföldi befektetéseket? A mérlegfordulónapi értékeléskor kimutatott árfolyamveszteséggel csökkenthető-e a már korábban devizában kimutatott értékhelyesbítés, illetve az árfolyamnyereség összegével az értékvesztésként elszámolt összeg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...§-a (1)–(3) bekezdésében leírtak szerint kell eljárni azzal, hogy az értékvesztés összegét devizában kell megállapítani, és a nyilvántartási devizaárfolyamon kell azt forintra átszámítva a pénzügyi műveletek ráfordításai között elszámolni. (Ha az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.

Beolvadás esetén osztalék fizetése

Kérdés: A beolvadó társaság tulajdonosai dönthetnek-e a beolvadáskor osztalékfizetésről? Ha igen, hogyan kell azt kimutatni? Ha nem, miért nem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...köteles elkészíteni, az átalakulás napját követő 90 napon belül letétbe helyezni és közzétenni, analitikus és főkönyvi nyilvántartásait lezárni.[Bár a hatályos számviteli előírások szerint a vagyonmérleget megelőző beszámoló eredménykimutatásában...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.

Pótbefizetés euróban

Kérdés: Két belföldi magánszemély tagból álló kft. társasági szerződése lehetőséget ad a tagoknak pótbefizetés teljesítésére (évente kétszer 3 millió forint értékben). Van-e lehetőség ezt euróban teljesíteni a kft. valutapénztárába történő befizetéssel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára. (Veszteség valójában akkor van, ha az a könyvviteli nyilvántartásokban, a mérlegfordulónapi számviteli beszámolóban már kimutatásra került!) A veszteség pótlásához nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:

EKAER-számlán a deviza árfolyama

Kérdés: Az 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet alapján az EKAER megkérésekor rögzíteni kell a szállításra kerülő áru értékét. A kísérő okmányon (számla, szállítólevél) devizában szereplő értéket milyen árfolyam alkalmazásával kell forintra átszámítani? A rendelet 17. §-ának (5) bekezdése tartalmaz egy alkalmazandó előző évi záró MNB-árfolyamot, de ez – úgy gondolom – csak a biztosíték értékének meghatározására érvényes. A kérdéshez kapcsolódóan alkalmazhatom az Szt. szerinti devizaárfolyamot az EKAER kitöltésekor az áru forintértékének meghatározására?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adó nélküli ellenértéket, adó nélküli beszerzési árat, beszerzési ár hiányában az adó nélküli előállítási értéket veszi nyilvántartásba. Nem rendelkezik arról, hogy ha az ellenérték, a beszerzési ár, illetve előállítási érték devizában meghatározott,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:
1
…
71
72
73
…
262