Halasztott fizetéssel történt értékesítés

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető bt. 1999-ben – halasztott fizetéssel – értékesített egy telket. 2000-ben az eladó hozzájárult ahhoz, hogy a vevőt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék, bár az ellenértéket azóta sem fizette meg (az eladó javára a telken felépülő ingatlanra jelzálogjogot alapítottak). A bt. 2000. évi társaságiadó-bevallásában kellett-e szerepeltetni a telek könyv szerinti értékének kivezetését?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és ennek megfelelően szerepeltetni az egyszerűsített mérlegben és az eredménylevezetésben. Ebből következően, már az 1999. évi adóbevallásba be kellett volna állítani, függetlenül attól, hogy az ellenérték pénzügyi rendezése a mai napig sem történt meg.A régi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 17.
Kapcsolódó címke:

Az adószankciók átvállalása

Kérdés: Ha az ügyfélnél az adóhatóság az adótanácsadó, a könyvelő hibájára visszavezethetően adóhiányt állapít meg, annak áthárítása milyen adózási következményekkel jár? Hogyan érinti ez az szja-, illetve a társaságiadó-alapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...már bemutattuk. Itt kizárólag az adóalaphoz kapcsolódó szabályokkal foglalkozunk.Az Art. 20. §-ának (8) bekezdése szerint az adóbevallást adótanácsadó, adószakértő ellenjegyezheti. Az ellenjegyzett, de hibás adóbevallás esetén a mulasztási bírságot...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.

Cégautó-javítás áfája

Kérdés: Ha a kft. megfizeti céges autói után a cégautóadót – amivel végeredményben elismeri és kiváltja a magánhasználatot –, a személygépkocsi-javítás áfája visszaigényelhető-e, vagy ezt a célt nem éri el a vállalkozás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...cégautóadót a magánhasználat elismerése és kiváltása fejében kell fizetni [Szja-tv. 70. §-ának (1) bekezdése], azaz a cégautóadó bevallásával a cég – ráutaló magatartással – a térítésmentes magánhasználatot nyilvánítja ki. Az Áfa-tv. 33. §-a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Exportszolgáltatás és a bevallási időszak kapcsolata

Kérdés: Egy társaságnak 2000-ben az Áfa-tv. 15. §-ának (5) bekezdése, illetve 1. és 3. §-a alapján nem kellett áfát fizetni az exportszolgáltatás után. A társaság 2001 I. negyedévére benyújtott adóbevallását az adóhivatal nem fogadta el, mert a társaság éves bevalló, ugyanis az adóhivatal szerint 2000-ben a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás ellenértéke nem haladta meg a 8000 E Ft-ot. Az Áfa-tv. 47. §-ának (2) bekezdése nem szól arról, hogy az export ellenértékét a 8 millió Ft-os értékhatár megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni. Mi a helyes értelmezés?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...sem, hogy a szóban forgó cég alanya az általános forgalmi adónak itthon, azaz az Áfa-tv.-t alkalmaznia kell. Tekintettel arra, hogy az éves bevallási értékhatárban a cég gazdasági tevékenységéből származó bevételének kell szerepelnie [Áfa-tv. 47. §-ának...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Iskolák és fenntartóik közötti eszközátadás

Kérdés: A fenntartó szervezet költségvetési juttatásból gazdálkodik, nem tartozik az áfakörbe. A felügyelete alá tartozó iskolák önálló adószámmal rendelkeznek, önállóan tesznek eleget bevallási és befizetési kötelezettségüknek, bár költségvetésüket a fenntartó szervezet hagyja jóvá. Az iskolák eszközbeszerzésre irányuló pályázatainál a pályáztató csak a fenntartó részére kiállított számlákat fogadja el. Az eszközök azonban az iskolákhoz kerülnek. Hogyan kell ez esetben könyvelni? Van-e ennek áfavonzata?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kettős könyvvitelt vezető fenntartó szervezetnek a kapott támogatást az Szt. előírásai szerint kell elszámolnia. Az eszközbeszerzéseket – az adott esetben – a le nem vonható áfát is magában foglaló ellenértéken nem beruházásként kell elszámolnia (hiszen azok nem a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:      

Iparűzési adó: naptári évtől eltérő üzleti év

Kérdés: A naptári évtől eltérő üzleti év szeptember 1-jén kezdődik. Hogyan kell teljesíteni az adóelőleg-fizetési kötelezettséget az iparűzési adóban az áttérés évében és azt követően?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...március 15-ig kell megfizetni az előző (2000.) adóévről szóló fizetési meghagyásban szereplő összeg felét, 2001. május 31-ig kell bevallást tenni az előző évi adóról, illetőleg 2001. augusztus 20-ig ezen "tört" adóévre a feltöltési kötelezettséget teljesíteni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címkék:    

Nemzetközi árufuvarozás áfája

Kérdés: Importszolgáltatás áfája nemzetközi árufuvarozóknál: külföldön felmerült költségek (speditőri, okmány, útadók)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ez azt jelenti, ha a hazai adóalany külföldi útvonalon alkalmaz (al)vállalkozót, a külföldi szakasz után szolgáltatásimport címén önbevallással rendezendő adókötelezettsége nincs. Mivel az Áfa-tv. 13. §-ának (2) bekezdése értelmében a közlekedés fogalmában...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címkék:    

Étkezési utalványok nyilvántartása

Kérdés: Dolgozóink ebéd-hozzájárulásként étkezési utalványt kapnak 1400 Ft értékben. Az utalványokat korábban megrendeljük és megkapjuk, de csak később kerül sor tényleges szétosztásukra. Ezen időszak alatt hogyan kell az utalványokat nyilvántartani?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...személyi jövedelemadót a személyi jellegű egyéb kifizetések között, az egyéb járulékokat a bérjárulékok között kell elszámolni a bevallással egyidejűleg. (Könyvelési tétel:T 559 – K 462, T 561, 563 – K 473, 463.)Amennyiben az utalványokat azok...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címkék:  

Üdülési csekk elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni az adott és a kapott üdülési csekket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a személyi jellegű egyéb kifizetések között, az egyéb járulékokat, hozzájárulásokat a bérjárulékok között kell elszámolni, a bevallással egyidejűleg. (Könyvelési tétel: T 559 – K 462, T 561, 562, 563 – K 473, 463.)Amennyiben a megvásárolt és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címke:

Lízingelt haszonjármű értékesítésének adóterhei

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető bt., éves áfabevalló, 1998-ban lízingelt egy haszongépjárművet. A lízingdíjat 1999-ben kifizette, így a jármű a bt. tulajdona lett. Mikor adható el? Milyen áron? Kinek? A beltag megveheti-e? Áfafizetési kötelezettség terheli-e a bt.-t? Szja-ra ki kötelezett?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elszámolás természetesen csak a pénzügyi rendezéskor lesz, az egyszeres könyvvitelt vezető bt.-nél. Az adót abban az adóbevallásban kell fizetendő adóként szerepeltetni, amely adómegállapítási időszakban a haszonjármű vételárát megkapták, illetve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 8.
Kapcsolódó címkék:      
1
…
139
140
141
…
146