Számla devizában – végszámla

Kérdés: Belföldi vevő részére devizában 2 db előlegszámla került kiállításra. Az áfatartalmat az akkori árfolyam használatával határoztuk meg. A végszámla is devizában készült. A végszámlán az előlegek soronként levonásra kerültek, s maradt a nettó érték + áfa euróban fizetendő összeg. A különbözetként mutatkozó áfát a végszámla teljesítési időpontja szerinti euróárfolyammal kell forintra átszámítani, vagy a végszámla teljes összege szerinti áfa forintra átszámított összegéből a korábban fizetett áfaösszegek levonásával? Ezek az összegek eltérnek, így vita van az eladó és a vevő között.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Áfa-tv. 59. §-a szerint: termék értékesítése,szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagykészpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámító vagyonielőnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Használt cikk beszerzése a Közösségen belülről

Kérdés: A használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó kft. az Áfa-tv. XVI/2. alfejezet rendelkezéseit alkalmazza a Közösségen belülről beszerzett, a lomtalanítás során kitett használt áruk esetében. Mivel ingyen jut hozzá az árukhoz, a kérdés az, milyen áron kerül be a kft. könyveibe és milyen iratok, nyomtatványok szükségesek az áru eredetének igazolásához, illetve a beszerzéshez?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bevételekkel szemben, amelyrendkívüli bevételt halasztott bevételként időbelileg el kell határolni, amelyelhatárolást a használt áruk értékesítésekor kell megszüntetni. A számviteli előírásoktól eltérően határozza meg az adottesetben az Áfa-tv. a beszerzési árat....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címke:

Részesedés vétel-eladás

Kérdés: Egy zártkörűen működő mezőgazdasági részvénytársaság (mely mezőgazdasági szövetkezet átalakulásával jött létre) részvényeiből egy külső befektető meg kívánja vásárolni a részvények többségét. Az ellenséges felvásárlás elkerülésére az rt. viszonylag jelentős saját részvényt volt kénytelen felvásárolni a névérték 50%-ának megfelelő árfolyamon. A korábbi években is kizárólag az rt. vásárolt a saját részvényeiből, 10-15% közötti árfolyamon. Kérdés, hogy az szja szempontjából ebben az esetben hogyan kell kiszámítani a szokásos piaci árat, mely alapján dönthető el, hogy képződött-e valakinél értékpapír megszerzéséből származó jövedelem? A korábban felvásárolt részvények már elkeltek, az újonnan vásárolt részvényekért, úgy tűnik, egyik részvényes sem akar adni 50%-ot. Ha pl. 25%-os árfolyamon veszik meg a részvényesek az rt.-től az említett, 50%-on vásárolt részvényeket, képződik-e jövedelmük?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...amelynek során a szokásos piaci érték az az ár, amelyet független felekalkalmaznak az összehasonlítható termék vagy szolgáltatás értékesítésekor agazdaságilag összehasonlítható piacon;b) egyéb módszer (Szja-tv. 3. § 9/d. pontja), ha a szokásospiaci érték...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Egyéni vállalkozó megszűnésekor kivitt ingatlan adózása

Kérdés: Egyéni vállalkozó 12 évvel ezelőtt vásárolt egy ingatlant, amit bevitt a vállalkozásába, vagyis annak beszerzési áfáját visszaigényelte, felújítást hajtott végre rajta, és azóta amortizációt is számol el évről évre. Most meg akarja szüntetni a vállalkozását. A vállalkozás megszüntetésekor a hatályos törvények alapján keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége? Az ingatlant el kell-e számolnia, és ha igen, konkrétan hogyan, a vállalkozás megszűnésekor valamilyen szinten az egyéni vállalkozói bevételei, esetleg osztalékalapja javára? A megszűnést követően, ha mint magánszemély értékesíti az ingatlant, akkor van-e olyan egyéni vállalkozói múltjából származó tényező, ami befolyásolja a jövedelemszámítás módját, ha igen, akkor konkrétan az hogyan működik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Áfa-tv. 11. §-a (2) bekezdésének d) pontja szerintellenérték fejében teljesített termékértékesítés az adóalany megszűnésekor, haaz adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart tulajdonában, amelynekbeszerzéséhez kapcsolódóan részben vagy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.

Foglaló áfája

Kérdés: Beruházó cég lakást értékesít. A vevő 2007-ben kifizette a foglalót, 2008 áprilisában az első részletet (előleget), mindkét tételnél az áfa felszámításra került. 2008. július elsejével a vevő elállt a vételi szándékától, a szerződés szerint a foglalón kívüli részlet visszajár neki 90 napon belül. A helyesbítő számlát milyen teljesítési időponttal kell kiállítani? Milyen bizonylat kell a foglalóról, mivel az már nem a vételár része? Kell-e a sztornószámlák miatt az előző időszak fizetendő áfáját önellenőrizni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...A 244. §szerint ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe bekell számítani. A kérdésben leírt lakásértékesítéssel kapcsolatosan a vevőáltal fizetett foglalót is a lakás ellenértékébe – ha a szerződés (alakásvétel) teljesül...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Termékben adott engedmény

Kérdés: Társaságunk kereskedelmi partnereinek éves vagy eseti megállapodásban rögzített, megrendelt termék mennyiségéhez kötött, de nem feltétlenül ugyanazon termékben adott engedmény számlázása az alábbiak szerint megfelel-e a törvényi előírásoknak? "A" termék 100 db 300 Ft/db 30 000 Ft + 6 000 áfa = 36 000 Ft "B" termék 500 db 352 Ft/db 176 000 Ft + 35 200 áfa = 211 200 Ft "C" termék 60 db 45 Ft/db 2 700 Ft + 540 áfa = 3 240 Ft "C" termék engedménye -2 700 Ft - 540 áfa = -3 240 Ft Fizetendő: 206 000 Ft 41 200 áfa = 247 200 Ft
Részlet az állásfoglalásából: […] ...közötti pénzügyi rendezéskor: T 864 – K 4821,illetve T 3923 – K 964).Felmerülhet a kérdés: a pénzügyi rendezést későbbitermékértékesítés, szolgáltatásnyújtás beszámításával el lehet-e kerülni?A szabályozás feltételezi, hogy az utólag...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címke:

Eltérő teljesítési időpontok

Kérdés: Egyik ügyfelünk folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez. A szolgáltatásra vonatkozó szerződésből kiderül, hogy a felek havi számlázásban állapodtak meg, fizetési határidőként pedig a tényleges teljesítéstől számított 25. napot jelölték meg. Az Áfa-tv. szerint ez esetben a számlában a teljesítési időpontnak meg kell egyeznie a fizetési határidővel. Ügyfelünk az ez évben kibocsátott szolgáltatásokról olyan számlát állított ki, ahol a számlakiállítás kelte a hónap utolsó napja, teljesítési időpont a hónap utolsó napja, fizetési határidő a hónap utolsó napja + 25 nap. Ezeket a számlákat a hónap utolsó napjával könyveltük. Mi módon javíthatnánk az eddig kibocsátott számlák dátumait?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...választ azzal kezdjük, hogy elsősorban nem a dátumokatkell javítani!Az Áfa-tv. 58. §-ának (1) bekezdése szerint: termékértékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagyhatározott időre szóló elszámolásban állapodtak meg,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.

Lakásszerzési kedvezmény érvényesítése

Kérdés: Állásfoglalásukat kérném lakásszerzési kedvezmény felhasználásával kapcsolatosan! Abban az esetben, ha az adózó az értékesített lakásának a vételárát a jogszabályban meghatározott 60. hónap végén akként tudja felhasználni, hogy új építésű lakást vásárol, de a foglalón kívül – még el sem készült lakásról lévén szó – a fennmaradó vételár felhasználása halasztott fizetéssel történik, az adózó csak a megfizetett foglaló összege után tudja érvényesíteni a lakásszerzési kedvezményt? Van-e lehetősége az adózónak arra, hogy a fennmaradó, az előző lakása értékesítéséből származó jövedelme után is érvényesíthesse a lakásszerzési kedvezményt, ha az ingatlan-adásvételi szerződést a 60. hónapon belül a földhivatal érkeztette, és a társasház alapító okiratát is benyújtották a földhivatalba?
Részlet az állásfoglalásából: […] Mindenekelőtt azt kell hangsúlyozni, hogy a lakásszerzésikedvezmény a 2008. év után történő átruházásokra megszűnt. Ugyanakkor, ha amagánszemély az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmét2008. január 1-je előtt megszerezte (az átruházás ezt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címke:

Ingatlan adásvétele feltételekkel

Kérdés: A kft. ásványvíz-kitermelésre vásárolt az önkormányzattól bányaművelési ágba tartozó ingatlant. A vételár 4 millió forint, 400 ezer forint foglalót kellett fizetni. A vételár többi részét december 15-ig kell megfizetni. Az önkormányzat az adásvételi szerződés aláírása napjával a telket birtokba adja, a vevő jogosult ott – engedélyek birtokában – fúrásokat végezni. Az eladó feltétlen és visszavonhatatlan beleegyezését adja, hogy az ingatlan tulajdonjoga a vevő javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön a vételár teljes összegű kifizetését követően. Addig az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonjog-fenntartással történt eladás ténye bejegyzésre kerül. Számlát az önkormányzat nem adott. Aktiválható a telek? Értékcsökkenés elszámolható? Egyáltalán kell számlát kibocsátani? Vagy nem kell, mert a telek értékesítése tárgyi mentes? Foglalóról sem kell számla? Ha minden sikerül, vagy ha nem sikerül, a kutatófúrások, a mérnöki munkák költségeit hogyan kell elszámolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerződésétaláírták, a telket a vevő birtokába adták, akkor az eladónak (azönkormányzatnak) a számviteli előírások szerint az értékesítésről számlátkellett volna kiállítania.Az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének k) pontja alapján abeépítetlen...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Devizában adott előleg beszámítása

Kérdés: Belföldi cég vagyunk, az általunk vásárolt termék ellenértékét belföldi partnerünk euróban kérte. Előlegként a teljes vételárat euróban utaltuk forintszámlánkról, amelyet bankunk március 20-án teljesített. (Számviteli politikánkban bankunk devizaárfolyama szerepel.) A szállító előlegszámláján a teljesítés időpontja március 26., és MNB-középárfolyamot használ. A számla kelte március 31. A márciusi áfabevallást követően kaptuk meg az előlegszámla sztornóját, teljesítés március 26., kelte április 15. A termékértékesítés április 4-én történt meg, amelyről számlát állítottak ki. Mely időpontokkal és milyen árfolyamokkal kell könyvelnem a fenti eseményeket? Lesz-e és mikor árfolyam-különbözet?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem jól értelmezi vagy félreérti, és ebből adódóan nemaz Áfa-tv. előírásai szerint járt el. Az Áfa-tv. 59. §-a szerint: termék értékesítése,szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagykészpénz-helyettesítő fizetési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
165
166
167
…
266