Kártérítés számlázása

Kérdés: Köteles-e a károsult számlát kiállítani, ha a károkozó a kárt köteles megtéríteni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...terméket értékesít, szolgáltatást nyújt. A kérdésre a válasz így alapvetően attól függ, hogy az adott esetben történt-e termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás!Ha a károkozó a károsult vagyonában okozott kárt, ezért a vagyonban értékcsökkenés állott be...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. június 20.
Kapcsolódó címke:

Közvetített szolgáltatás?

Kérdés: Adott egy vállalkozás (az adózó), aki vezetékes műsorjelelosztás (kábeltévé, rádió) szolgáltatást nyújt egy településen. Ehhez szerződik különböző médiaszolgáltatókkal televíziós csatornák továbbértékesítésére, műsorterjesztésre (bejövő számlák: részletezik az egyes beszerzett csatornákat, 815. főkönyvi számlán elszámolva). Az adózó ezekből a beszerzett csatornákból kialakít kétféle programcsomagot, egy alap- és egy közszolgálati csomagot. Az előfizetők részére kiállított számlán csak a választott csomag megnevezése szerepel (pl. kábeltévé-alapcsomag) és az ennek megfelelő havi díj, továbbá hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Kérdésem arra irányul, hogy az iparűzési adó alapja csökkenthető-e a közvetített szolgáltatások értékével a fentiekben leírtak szerinti esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...között választhatott. Továbbá, a megrendelővel kötött szerződésből valószínűleg nem az egyes műsorok továbbfelhasználási jogának értékesítése történik meg (elvileg akár ez is lehetséges lenne, például egy másik műsorszóró számára történő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. június 20.
Kapcsolódó címke:

Fürdőbelépőjegyek továbbértékesítése

Kérdés: Adott egy vállalkozás, amely szálláshely-szolgáltatást végez. A helyi fürdőt üzemeltető vállalkozástól belépőjegyeket vásárol, szerződés szerint. Az erről szóló bejövő számlák összegét a 815. főkönyvi számlán tartja nyilván. A vendégek részére kiállított számlákon megnevezésként szállás, étkezés szerepel, tehát a fürdőbelépők továbbértékesítése nem követhető nyomon ezek alapján. Hogyan kell eljárnia, hogy az iparűzési adó alapja csökkenthető legyen a közvetített szolgáltatások értékével a fentiekben leírtak szerinti esetben? Egyáltalán értelmezhető-e az ügylet szolgáltatásként?
Részlet az állásfoglalásából: […] E kérdés kapcsán a Htv. közvetített szolgáltatások értéke fogalma (Htv. 52. § 40. pont) két kritériumának teljesülését kell vizsgálni. Egyfelől azt, hogy a vállalkozás az általa megvásárolt szolgáltatást változatlan formában, saját nevében adta-e tovább...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. június 20.
Kapcsolódó címkék:  

Értékvesztés vagy terven felüli értékcsökkenés

Kérdés: Szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik a szövetkezet. Növendék marhákat tenyésztésbe állításkor (leelléskor), ha – évek óta – a piaci érték kb. 200 E Ft, az előállítási érték 400 E Ft értékvesztést (készlet) vagy terven felüli értékcsökkenést (tenyészállat) lehet elszámolni? A bekerülési érték, illetve könyv szerinti érték (készletnél) tartósan és jelentősen magasabb, mint a mérlegkészítéskor ismert és várható eladási ára. A tárgyi eszköz (tenyészállat) könyv szerinti értéke tartósan és jelentősen magasabb a piaci értéknél. A terven felüli értékcsökkenés elszámolása társaságiadó-alapot növelő. Hogyan kapja vissza a szövetkezet a tenyészállat kivezetésekor, kényszervágáskor, értékesítéskor... a növelésként elszámolt adóalap-növelőt?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz a növendék marha "élettörténetéhez" szorosan kapcsolódik. A növendék marhát a saját termelésű készletek között kell kimutatni. A növendék marha tenyésztésbe állításáig azonban több üzleti év is eltelik. A számviteli törvény szerint a növendék állat...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.

Termelési folyamat-e a kiszerelés

Kérdés: A kft. a tartályokban érkező étolaj kiszerelésével foglalkozik. A technológiai sorba beépített szűrés után az étolaj – sajátos gépsor segítségével – flakonokba kerül, a flakonokat címkézik, majd egységrakatokba csomagolják. A kiszerelt étolaj késztermék vagy áru?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elszámolni, azok együttes összegével az étolaj egységnyi bekerülési értéke nem változhat, nem növekedhet.A leírtakból következően az értékesítés céljából beszerzett étolajat a vásárolt készletek között kell kimutatni a kérdés szerinti kiszerelés után is, az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.
Kapcsolódó címke:

Értékvesztéssel csökkentett behajthatatlan követelés – áfa

Kérdés: Van egy követelés még 2015-ből 227.060 Ft értékben. 2016-ban 109.000 Ft értékvesztést elszámoltam, amivel a társaságiadó-alapot növelem. Most behajthatatlanná vált. Pénzforgalmi áfa szerint könyvelek. Hogyan kell most kivezetnem, hogy a pénzforgalmiáfa-számlámon is kivezetésre kerüljön?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a pénzforgalmielszámolás-választási jogával, az általa belföldön, a pénzforgalmi elszámolás időszakában teljesített összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása után ... az általa fizetendő adót az adót is tartalmazó ellenérték jóváírásakor...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.
Kapcsolódó címkék:    

Vásárolt üzletrész bekerülési értéke

Kérdés: Cégünk kft.-üzletrészt vásárolt magánszemélytől. Az üzletrész névértéke 1 millió Ft, de a cég 3 millió forintért vásárolta azt meg. Ezt az üzletrészt milyen értéken kell nyilvántartani? Terheli-e valamilyen adófizetési kötelezettség a céget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(5) bekezdésének 1. pontja] a 2015. üzleti évtől nem ad erre lehetőséget.A kérdés szerinti esetben a magánszemélynél a kft.-üzletrész értékesítése bizonyára árfolyamnyereséget eredményezett, feltételezve, hogy a 3 millió forintos eladási ár magasabb, mint a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.

Ingatlanbérlet megszűnésekor
a felújítás elszámolása

Kérdés: Bérelt ingatlanon 2015. évben felújítást végeztünk. A bérleti szerződésben nem szerepelt az, hogy a bérlő felújítást végezhet a bérelt épületen, így a felújítást a bérbeadó hozzájárulása nélkül végeztük el. Most, 2019-ben a bérleti szerződést felmondjuk, a bérelt ingatlant visszaadjuk a bérbeadónak. Mi a teendő a még le nem írt felújítási költségekkel? A terven felüli értékcsökkenésként kivezethetjük?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha a bérbeadóval utólag megegyeznének a felújítással bekövetkezett vagyonnövekedés átvételéről. Az átvétel történhet a "termékértékesítés" szabályai szerint, azaz a bérbevevő legalább a könyveiben még szereplő nettó értéket számlázza a bérbeadó felé...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.
Kapcsolódó címkék:  

Megépített játszótér átadása alapítványnál

Kérdés: Alapítvány pénzbeli támogatást kapott, amelyből játszóteret építtetett külső vállalkozóval. A megépített játszóteret, amelyet bevett egyház belső egyházi jogi személye birtokában lévő területen létesítettek, az alapítvány aktiválás előtt át kívánja adni a terület birtokosának. Az átadás tényét számlával kell dokumentálni? Vagy adományként is átadható a belső egyházi jogi személynek, aki Anya- és Gyermekotthont tart fenn, így a birtokába kerülő játszótéri eszközök üzemeltetése összhangban van alapfeladataival? Kérjük a segítségüket a folyamatok könyvekben történő rögzítésében is.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...alapján a térítés nélküli átadás közcélú adománynak tekinthető, amely viszont nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, és ezért az áfát nem kell felszámítani).A Tao-tv. 4. §-ának 1/a. pontja szerint az adomány a közhasznú...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 30.
Kapcsolódó címkék:    

Kell-e könyvelni minden számlát?

Kérdés: A kft. könyvelője azt kéri az ügyvezetőtől, hogy minden olyan szolgáltatásról és termékbeszerzésről kérjenek a kft. nevére szóló számlát, amely valamilyen módon kapcsolódik a kft. tevékenységéhez, és a könyvelő majd el fogja dönteni, hogy a számlák tartalma elszámolható-e. Mi van akkor, ha a kért számlákat nem számolja el a könyvelő költségként? A nem könyvelt számlákat is meg kell őrizni? Lehet-e gondja abból a kft.-nek, ha a nevére kiállított, de költségként el nem számolt számlák már nem lesznek meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a követelmény nemcsak az Szt. és az Art. előírásából következik, de következik abból is, hogy az egyik társaságnál elszámolt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás a másik társaságnál termékbeszerzésként, igénybe vett szolgáltatásként elszámolásra kerüljön...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. május 7.
Kapcsolódó címke:
1
…
66
67
68
…
266