Telephely év közbeni megszüntetése a helyi adónál

Kérdés: Egy kft. adókötelezettsége 2008. évben egy adott önkormányzat illetékességi területén megszűnt, mert az ott működő telephely bezárt (a kft. megszüntette működését az adott településen, cégbírósági végzés készült). A kft. székhelye azonban másik településen továbbra is változatlanul működik 2008. teljes évben. A megszűnt telephelyen milyen időszaki adatokból kell az iparűzési adó elszámolását elvégezni? 1. A 2008. 12. 31-i mérlegadatokból kell számolni (a záró bevallást 2009. május 31-ig kell a megszűnő telephely önkormányzatához benyújtani)? 2. Vagy 2008. 01. 01-jétől a tevékenység megszüntetésének napjáig kell időszakos mérleget készíteni (könyvvizsgálati kötelezettség van az éves beszámolóra), és ez alapján elszámolni a telephely illetékessége szerinti önkormányzattal?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.)szabályozza az adóbevallás benyújtásának kérdéskörét. Az Art. 32. §-ának (1)bekezdése kimondja, hogy az iparűzési adóról az adóévet követő év május 31-éigkell bevallást tenni. Az adóbevallás különös...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 30.
Kapcsolódó címkék:  

Osztalékfizetés veszteség esetén

Kérdés: A társaság 2007. évi beszámolója jelentős összegű hibákat tartalmaz. A hibák és hibahatások alapján a nyereséges év veszteséggel zárul. 2008. év is veszteséges lesz. A tulajdonosok által elfogadott és 2008 májusában közzétett 2007. évi beszámolóban a tárgyévi adózott eredmény és az eredménytartalék összege fizetendő osztalékként került kimutatásra. A 2007. évi jóváhagyott osztalék nem került kifizetésre. A 2007. évi beszámoló ismételt közzétételekor a tulajdonosok módosíthatják-e az osztalékfizetésre vonatkozó döntésüket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a kötelezettséget kimutató társaságnál(visszakapja azt, ami egyébként a társaság vagyonába tartozott). Így azajándékozási illeték fizetésével nem jár. Formailag kötelezettségelengedést kell könyvelni. Ebbőlkövetkezően elengedett kötelezettségként kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 16.
Kapcsolódó címkék:  

Bérelt üzlethelyiség beruházásához kapcsolódó hitel elengedése

Kérdés: Társaságunk bevásárlóközpontban bérelt üzlethelyiséget, amelynek egy részén társhasználói szerződéssel másik partner termékeit is értékesíti. A partner az üzlethelyiség kialakítására, a beruházáshoz hitelt nyújtott társaságunknak, amelyet társaságunk az üzemeltetési szerződés ideje, 10 év alatt törleszt. A bérleti szerződés idő előtt megszűnt. A hitel futamidejéből még 8 év hátravan. A partner cég a hitel hátralévő részének a törlesztésétől eltekint, mivel a beruházás értéke elveszett. Hogyan kell az elengedett hitel összegét a kötelezettségek közül kivezetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...amelynek összegével a társasági adó alapja meghatározásakor azadózás előtti eredmény csökken (a különadónál nem csökken).Az illetéktörvény 11. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapjánaz ajándékozási illeték tárgya – többek között – a vagyoni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 16.
Kapcsolódó címkék:  

Értékesítés piaci ár alatt

Kérdés: A kft. üzletpolitikai célokból jóval a piaci érték alatt, jelképes áron értékesít tárgyi eszközt egy másik kft.-nek. A két társaság között nincsen kapcsolt viszony. Az eladó átvállalja a felmerülő adófizetési kötelezettségeket is. Kérdésem, hogy ezen ügyletnek milyen adóvonzata van, és hogyan történik a könyvelése a két cégnél? Az eladó az áfát az eszközök piaci értéke után kell, hogy felszámolja? Mivel a vevő csak az eladási ár utáni áfát fizeti meg, ezért az áfakülönbözet az eladónál elengedett követelés, rendkívüli ráfordítás lesz? A társasági adó alapját a törvény szerint módosítani kell a térítés nélkül átadott eszközök könyv szerinti értékével. De mi van abban az esetben, ha az átadás nem ingyenes, hanem piaci érték alatti áron történik? Ilyenkor nem szükséges az adóalap módosítása?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...meg (amelyet az eladó elengedett), a vevőnélvagyongyarapodás következik be, amely vagyongyarapodás összege után a vevőnekajándékozási illetéket kell fizetnie. Ha a kft. az értékesítést az Áfa-tv. értelmében nemfüggetlen félnek végezte, akkor valóban a szokásos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 16.
Kapcsolódó címkék:  

Internetdíj elszámolása

Kérdés: Társaságunk dolgozóinak természetbeni juttatásként internetdíjat fizet számla ellenében. A kifizetéshez kérjük a névre szóló számlát és a kiegyenlítés igazolását. Van-e valamilyen akadálya annak, hogy januárban az előző évi decemberi előfizetési számla alapján a tárgyévi keret terhére kifizessük az adómentes természetbeni juttatást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kiállított bizonylatalapján szabad adatokat bejegyezni. A bejegyzéshez az is szükséges, hogy ateljesítés megtörténtét az arra illetékes megnyugtató módon igazolja. Ez azelőírás az adómentes természetbeni juttatásnak minősülő internethasználatidíjra...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 16.
Kapcsolódó címkék:  

Adótartozás rendezése bt. megszűnésekor

Kérdés: A betéti társaság végelszámolással megszűnik. A társaságnak pénzeszköze nincs, adótartozását (a beltag járulékait) csak a beltag tulajdonostól kapott pénzből tudja kifizetni. A beltag által befizetett összeg tagi kölcsönnek minősül-e? Ha igen, és mivel visszafizetésre nem számíthat, elengedettnek kell-e tekinteni? Fennáll-e az illetékfizetési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Gt. 108. §-ának (1) bekezdése alapján legalább egytag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezettkötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges. A kérdésből nem derül ki, hogy a társaságnál a saját tőkepozitív vagy negatív előjelű....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 2.
Kapcsolódó címkék:  

Ingatlanapporttal részesedés szerzése

Kérdés: A kft. ingatlanapporttal szeretne egy részvénytársaságban részesedést szerezni, az rt. pedig a kft.-ben szintén ingatlanapporttal. Az ügylet mindkét cégnél tőkeemelés keretében valósulna meg. Keletkezik-e illeték-, illetve áfafizetési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(az alapszabály) módosítása,az ezt alátámasztó taggyűlési (közgyűlési) határozat. Az ingatlanapportot visszterhes vagyonátruházási illetékterheli, amelyet az ingatlant szerzőnek kell megfizetni. A tőkeemelésnek acégjegyzékbe történő bejegyzésére irányuló eljárás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. március 19.
Kapcsolódó címkék:    

Tagi kölcsön átalakítása

Kérdés: Tagi kölcsön, mint adós által elismert követelés apportja, átalakítható-e jegyzett tőkévé? A tőkeemelés jelent-e illetékfizetési kötelezettséget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kell, és a tőkeemelést a cégbíróságnak a cégjegyzékenkeresztül kell vezetnie. Önmagának a tőkeemelésnek – általában – nincsilletéke, a cégbírósági eljárás azonban illetékfizetési kötelezettséggel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. március 5.
Kapcsolódó címkék:    

Követelés elengedésének illetéke

Kérdés: A kft. követelése 5 millió forint a zrt.-vel szemben. A kft.-nek a zrt. már öt éve tartozik. A zrt. felszámolási eljárás alatt áll. A kft.-nek kell-e ajándékozási illetéket fizetnie, ha elengedi 5 millió forintos követelését abban az esetben, ha a követelést a felszámoló nem minősítette behajthatatlannak, illetve ha behajthatatlannak minősítette? A zrt.-nek kell-e ajándékozási illetéket fizetnie, ha a kft. elengedi 5 millió forintos követelését úgy, hogy a követelést a felszámoló nem minősítette behajthatatlannak, illetve ha azt behajthatatlannak minősítette?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...követelését behajthatatlannak minősíteni az Szt. 3. §-a (3) bekezdésének10. pontjában foglaltak figyelembevételével. Az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény(Itv.)11. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján az ajándékozási illeték tárgya...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. március 5.
Kapcsolódó címkék:  

Magánszemélyek közötti ajándékozás (szja)

Kérdés: A Számviteli Levelek 183-as számában megjelent 3818. Árva gyerek bankszámlájára átutalt összeg című tájékoztatással kapcsolatosan kérdezem, hogy a bankszámlára történő utalással teljesített ajándékozás esetén nincs szja-kötelezettség? Jelenti ez azt, hogy a társasági adó megfizetésével bármely magánszemélynek adómentesen adhatunk ajándékba pénzt, feltéve hogy azt a bankszámlára utaljuk, és nincs velünk semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha nincs a magánszeméllyel összefüggésbensemmilyen munkavégzésre irányuló jogviszony. A takarékbetét ingyenes megszerzésének illetékmentességevalójában a magánszemély bankszámlájáról más magánszemély bankszámlájáratörténő ajándékozással valósul meg...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. március 5.
1
…
40
41
42
…
57