Kapcsolt vállalkozás bejelentése

Kérdés: Mi a teendője a vállalkozásnak, ha bármely személlyel (belföldi, külföldi személlyel, magánszeméllyel) áll többségi irányítást jelentő befolyás alatt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egy személy, legyen belföldi vagy külföldi illetőségű, magánszemély vagy más személy, többségi irányítást jelentő befolyással rendelkezik egy vállalkozásban (közvetlenül vagy közvetve), akkor az Art. 15. §-ának (4) bekezdése szerint e viszonyát be kell jelenteni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.

Kapcsolt vállalkozás

Kérdés: Kapcsolt vállalkozásban van-e egymással két bt., ha tagjai férj és feleség (az egyikben a férj a beltag és ügyvezető, a másikban a feleség, és ennek megfelelően kültag a másik)? Be kell-e jelenteni az adóhatóságnak ezt a tényt, ha a két bt. között nincs semmilyen szerződéses kapcsolat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(valamelyik bt.-ben) – a Gt. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik. A Gt. előírása szerint a többségi irányítást jelentő befolyás 50 százalékot meghaladó szavazati jogot...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címkék:  

Kapcsolt vállalkozás külföldi leányvállalatokkal

Kérdés: Egy multinacionális cég magyarországi vállalataival kapcsolt vállalkozási viszonyban levőnek minősülnek-e a multinacionális cég külföldön lévő leányvállalatai?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a Tao-tv. 4. §-ának 23. pontjában foglaltak. Tekintettel arra, hogy a multinacionális cég feltehetően többségi irányítást jelentő befolyással rendelkezik a külföldi és a magyarországi leányvállalataiban történő döntések meghozatalakor, így a magyarországi és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címkék:  

Termék-előállításhoz igénybe vett szolgáltatás az iparűzési adóalapnál

Kérdés: Ha egy ipari cég termékei előállításához alvállalkozói munkát vesz igénybe, akkor ezen tevékenységnek nincs közvetlen önköltsége, hanem csak közvetített szolgáltatása. Hogyan befolyásolja az ilyen közvetített szolgáltatások értéke az iparűzésiadó-alapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...részére a választ a Számviteli Levelek 21. számában a 416. kérdésre adott válasz tartalmazza. Ebben utaltunk arra is, hogy az miként befolyásolja az iparűzési adó alapját. Itt az adott szolgáltatásnak az iparűzési adó alapjára gyakorolt lehetséges...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.

Iparűzési adó: sportoló szolgáltatása

Kérdés: Az egyéni vállalkozóként működő sportoló sportszolgáltatást nyújt a kft.-nek, a kft. pedig reklámszolgáltatást nyújt megrendelőjének. Figyelembe lehet-e venni közvetített szolgáltatásként az iparűzési adó alapjánál a játékos szolgáltatását? (A játékos által viselt mezen fel van tüntetve a reklámozó cég neve!)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...társaság ellenben reklámszolgáltatást nyújt, nem beszélhetünk változatlan formában történő (közvetített) szolgáltatásról. Összefoglalva tehát, nincs mód a játékosokat megillető összeggel a nettó árbevételt csökkenteni az iparűzési adó alapjának...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.

Üdülési csekk elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni az adott és a kapott üdülési csekket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...csekket beváltják. (Ha nem váltják be, nem is történik szolgáltatásnyújtás.) Ezért az üdülési csekkek értékesítésekor a befolyt összeget nem lehet árbevételként elszámolni, azt kötelezettségként kell kimutatni.(Könyvelési tétel: T 381 – K 4799.)Az Áfa-tv...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 22.
Kapcsolódó címke:

Külföldi részére végzett garanciális javítás áfavonzata

Kérdés: Kell-e áfát felszámítani egy külföldi székhelyű cégnek kiállított számlában, ha az a külföldi cég a Magyarországon értékesített gépeinek garanciális javítását egy belföldi cégre bízta, a garanciális javítás költségeit devizában megfizeti a szervizcégnek a számára kiállított számla alapján? Mivel a külföldi cég nem hajlandó az áfát megfizetni, a javítási költségeket terhelő áfát a gépeket üzemeltető cégekkel megfizettethetjük-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...rendel meg termékértékesítést, amely esetben az adó-visszaigénylés a rendelet 2. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerint tiltott.Összefoglalva: adókötelezettség a belföldi cégnél keletkezik, amely adót a külföldi cég felé kell áthárítani, így a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 8.

Ismételt letétbe helyezés, közzététel

Kérdés: Előfordulhat, hogy a már letétbe helyezett, közzétett 1998-1999-2000. évi éves, egyszerűsített éves beszámolónál olyan hiányosságok kerülnek megállapításra, amelyek a megbízható és valós képet lényegesen befolyásolják. Nem világos számunkra, ilyen esetben az érintett évek közzétett és módosuló adatait hogyan kell ismételten közzétenni, évenként külön-külön vagy a feltárás évében összevontan? A megoldást egy összetett példán kérjük bemutatni, egészen a tőkeváltozás megállapításáig.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a 394. kérdésre adott válaszban foglalkoztunk.Az új Szt. 154. §-ának (5) bekezdése szerint a megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibák esetén a már közzétett – az adott üzleti évet megelőző üzleti évre vonatkozó – éves beszámolót...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 8.

Termék-előállításhoz igénybe vett szolgáltatás

Kérdés: Ha egy ipari cég termékei előállításához alvállalkozói munkát vesz igénybe, akkor ezen tevékenységnek nincs közvetlen költsége, hanem csak közvetített szolgáltatása. Ezzel szemben árbevételünk van. Helyes ez így számvitelileg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...általában az 5. számlaosztályban, az 52. számlacsoportban kell elszámolni. Így az nem csökkenti az iparűzésiadó-alapot, és nem befolyásolja a társasági adó alapját.Bérmunka esetén, amennyiben a bérmunkába adott vásárolt terméken – a bérmunkába adás előtt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. november 8.
Kapcsolódó címkék:    

Kapcsolt vállalkozás

Kérdés: Melyek a kapcsolt vállalkozás esetei az új Szt. és a Tao-tv. szerint, és mikor van bejelentési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és X között, feltéve hogy szavazati joga megegyezik a részesedésével, amely több mint 50 százalék, így többségi irányítást jelentő befolyásnak minősül, "A", "B", "C" és "D" Kft.-k, mivel mindegyikben többségi irányítást jelentő befolyással rendelkezik X, illetve X...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. október 25.
1
…
126
127
128
…
134