Külföldi tulajdonostól kapott devizahitel kamata, adója

Kérdés: A külföldi tulajdonostól kapott devizahitel kamatának kiszámlázására negyedévenként kerül sor. Haszonhúzói nyilatkozat, illetékességi igazolás, APEH-engedély az alacsonyabb adómérték alkalmazásához rendelkezésre áll. Hogyan kell könyvelni a kamatadót, ha azt a kft. fizeti meg? Be kell-e fizetni, ha adóalap-korrekció után is negatív a kft. adóalapja?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adóztatás elkerülésére a jövedelemadók területén, akkor – adóhatósági engedély és az illetőségről és – ha az adó mértékét befolyásolja – arról, hogy haszonhúzó a külföldi, kapott nyilatkozat alapján az egyezményben megengedett mértékkel kell az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. október 25.
Kapcsolódó címkék:    

Áfa: természetbeni juttatás

Kérdés: Mi tekinthető az Áfa-tv. szerint reprezentációnak, természetbeni juttatásnak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...áfa levonható, az értékesítést terhelő pedig bevallandó, befizetendő, vigyázni kell azonban arra, hogy ha a továbbadás személyileg összefonódott, vagy szoros gazdasági kapcsolatban álló félnek történik, az input és az output adó nagyságrendekkel nem térhet el [Áfa-tv. 22...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. október 11.
Kapcsolódó címkék:  

Italautomata működtetésének adóterhei

Kérdés: A kft. területén italautomata működik, amelyet bérelünk egy másik cégtől. A kávét-teát-cukrot-poharat mi vesszük meg. Az italhoz bárki "jutányos áron" hozzájuthat, amit egyéb bevételként könyvelünk, az áfát befizetjük utána. A beszerzés, illetve a bérleti díj áfája visszaigényelhető-e, illetve van-e valami más adóvonzata?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(6) bekezdésének alkalmazása fel sem merül, tekintettel arra, hogy a dolgozók a gépet üzemeltető idegen céggel nem állnak személyi összefonódásban.Személyi jövedelemadó szempontjából a "jutányos ár" és az önköltség (ha kell áfát fizetni, akkor azzal...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. október 11.
Kapcsolódó címkék:  

Évek múltán kivett osztalék

Kérdés: A több év alatt keletkezett eredménytartalék osztalékként történő kifizetésekor milyen adókötelezettség keletkezik? Van-e valamilyen kedvezmény arra tekintettel, hogy több éven át nem vettek ki osztalékot a tagok, a részvényesek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...35 százalékos részre.Abban az esetben, ha a magánszemély külföldi illetőségű, az osztalék utáni személyi jövedelemadó mértékét befolyásolja a Magyar Köztársaság és a magánszemély illetősége szerinti állam között a kettős adóztatás elkerülése és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 27.
Kapcsolódó címkék:    

Kapcsolt vállalkozás bejelentése

Kérdés: A kapcsolt vállalkozással érintett személyek nevét és adóazonosító számát be kell jelenteni az adóhatóságnak az Art. 15. §-ának (4) bekezdése szerint. E szerint az alapítók adatait egyszer be kell jelenteni egy adatbejelentőn, és újra be kell jelenteni, mint kapcsolt vállalkozást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Az alapítók ugyanis nem minden esetben minősülnek kapcsolt vállalkozásnak, csak ha többségi irányítást jelentő befolyással rendelkeznek. Ennek megállapításához – magánszemélyek esetében – a közeli hozzátartozók szavazati jogát együtt kell figyelembe venni....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 27.

Tőkeemelés a jegyzett tőkén felüli vagyonból a befektetőnél

Kérdés: Jegyzett tőkén felüli saját tőke terhére történt a tőkeemelés. Felvehető-e a részesedésnövekedés a befektető könyveibe?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bekezdése szerint a részesedések egyedileg, vagy csoportosan, vagy a FIFO módszer szerint is nyilvántarthatók. A nyilvántartás módja pedig befolyásolja az állományban lévő részesedések nyilvántartás szerinti értékét.Ezek előrebocsátása azért indokolt, mert a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 27.
Kapcsolódó címkék:    

Áfa: személygépkocsi magáncélú használata

Kérdés: Hivatali személygépkocsi magáncélú használata esetén, ha a dolgozóval megtéríttetjük, áfás számlával kell felszámolni az üzemanyagot és a 3 Ft/km átalányt is. A személygépkocsi fenntartási, javítási költségeinek áfája visszaigényelhető-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdésben megbújik azonban egy másik probléma is, amelyhez az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet: a dolgozó a munkáltatóval személyes összefonódásban áll. Így az Áfa-tv. 22. §-ának (6) bekezdése alapján a magánhasználat utáni áfa alapja nem feltétlenül a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 6.
Kapcsolódó címkék:    

Német állampolgárok munkavállalása: tb és szja

Kérdés: Német állampolgárok magyarországi munkavállalásának milyen tb- és szja-feltételei vannak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...minősül-e, ha az alkalmazandó kettős adózás elkerülésére kötött egyezmény szerint e körülmény az adókötelezettséget befolyásolja. A letétkezelő az adóért vállalt korlátlan és egyetemleges felelőssége mellett nyilatkozhat a kifizető részére arról,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 6.
Kapcsolódó címkék:    

Ingatlan: áfa megosztása

Kérdés: Társaságunk az általa épített épületre hasznosítási szerződést kötött az üzemeltetővel. Az épületben adómentes és áfaköteles tevékenységet egyaránt fognak folytatni. Befolyásolja-e ez az áfa visszaigénylését, kell-e arányosítani?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az ingatlanépítőnek csak azt kell mérlegelnie, hogy a saját tevékenysége (az épülettel kapcsolatos hasznosítási szerződés alapján) adóköteles, adómentes, vagy részben adóköteles – részben adómenteslesz. (Ez tehát első megközelítésben független a bérbevevő további...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. szeptember 6.
Kapcsolódó címkék:    

A számlából visszatartott összeg elszámolása

Kérdés: Igazolt, elvégzett szolgáltatás 1 millió forint + 25% áfa; visszatartás (jó teljesítményi, szavatossági) 5+5%. Hogyan kell számlázni, ha ez az elvállalt munkának csak egy része?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elengedett követelésként kell a követelést megszüntetni.)Bármilyen címen történik az ellenértékből visszatartás, az egyrészt nem befolyásolja a fizetendő általános forgalmi adó összegét, másrészt a – visszatartás miatt – várható kötelezettségekre...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. július 26.
Kapcsolódó címkék:    
1
…
127
128
129
…
134