Halasztott fizetéssel történt értékesítés

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető bt. 1999-ben – halasztott fizetéssel – értékesített egy telket. 2000-ben az eladó hozzájárult ahhoz, hogy a vevőt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék, bár az ellenértéket azóta sem fizette meg (az eladó javára a telken felépülő ingatlanra jelzálogjogot alapítottak). A bt. 2000. évi társaságiadó-bevallásában kellett-e szerepeltetni a telek könyv szerinti értékének kivezetését?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...pénzmozgással nem járó tételként beállítani, ugyanakkor a tárgyi eszköz eladási árát a követelések között a tartalékkal szemben be kell állítani. És mindezt már 1999-ben meg kellett volna tenni, ideértve a társaságiadó-bevallásban való...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 17.
Kapcsolódó címke:

Számlázott, de ki nem egyenlített bérleti díj az egyszeres könyvvitelben

Kérdés: Az egyszeres könyvvitelt vezető bt. bérleti díjat számlázott – szerződés alapján – egy kft. részére, amelyet a kft. ez ideig nem fizetett ki, bár költségei között elszámolta azt. A számlának áfa-tartalma nem volt, a bérbeadás tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősült. Mi lesz a bt.-nél – ez esetben – a bevétel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egyszeres könyvvitelt vezető bt-nek a kft. felé számlázott bérleti díjat követelésként kell a tartalékkal szemben kimutatnia az egyszerűsített mérlegben. A követelést – ez esetben is – az új Szt. 65. §-ának (6) bekezdése szerint addig kell kimutatni, amíg azt ki...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 17.

Az adószankciók átvállalása

Kérdés: Ha az ügyfélnél az adóhatóság az adótanácsadó, a könyvelő hibájára visszavezethetően adóhiányt állapít meg, annak áthárítása milyen adózási következményekkel jár? Hogyan érinti ez az szja-, illetve a társaságiadó-alapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben megfogalmazottak számviteli-elszámolási részét a Számviteli Levelek 23. számában a 453. kérdésre adott válaszban már bemutattuk. Itt kizárólag az adóalaphoz kapcsolódó szabályokkal foglalkozunk.Az Art. 20. §-ának (8) bekezdése szerint az adóbevallást...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.

Bérbeadott épület értékcsökkenése

Kérdés: Elszámolható-e értékcsökkenési leírás (5 százalék) a bérbe adott iroda (épület) után, ha értékéből nem veszít, sőt értéke nő? Vagy ez a tárgyi eszköz is abba a körbe tartozik-e, amely után az új Szt. szerint értékcsökkenést nem szabad elszámolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...1. vagy 2. számú melléklete szerint megállapított értékcsökkenési leírás csökkenti az adóalapot, akkor is, ha a bekerülési értékkel azonos maradványérték miatt a számvitelben az eredmény terhére nem történik költség-, ráfordításelszámolás. Ez egyben azt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.

Tárgyi eszközök év végi értékelése

Kérdés: Az új Szt. szerint a befektetett eszközöket év végén piaci értéken kell értékelni. Honnan lehet tudni, melyik eszköznek mennyi a piaci értéke? Az egyedi nyilvántartásnak milyen adatokat kell tartalmaznia? Az Szt. és a Tao-tv. szerinti különböző leírási kulcsok miatti különböző nettó értékeket ugyanazon piaci értékre kell-e korrigálni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...érintett) eszközök esetében a leltárnak az egyedi eszköz mérleg-készítéskori piaci értékét is tartalmaznia kell. De csak ekkor kötelező (természetesen, az egyedi nyilvántartáson is).Ha a vállalkozó él a piaci értéken történő értékelés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.

Halasztott fizetés kamatának elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a halasztott fizetéssel (6 hónap) történő értékesítésnél a számlán külön sorban feltüntetett finanszírozási kamatot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...átvinni.A halasztott fizetéssel történő vétel (beszerzés) esetén az új Szt. 47. §-ának (1) bekezdése szerint kell bekerülési értékként elszámolni a vásárolt termék számlázott – áfát nem tartalmazó – ellenértékét. Ezzel egyidejűleg könyvelni kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.
Kapcsolódó címkék:    

Külföldi tulajdonostól kapott devizakölcsön kamata, adója, elszámolása

Kérdés: A társaságban 55 százalékos részesedéssel rendelkező, USA-ban élő magánszemély által 2001-ben fejlesztésre adott devizahitel és annak kamata alapján milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet a magánszemélynek, a társaságnak? A hitel tárgyévi kamata része-e a bekerülési értéknek? Az év végi értékeléskor az árfolyamkülönbözet elszámolásának milyen lépései vannak? A törlesztés és a kamatfizetés kezdete 2002. január 1. (A Számviteli Levelek 2001. évi 20. számában a 406. kérdéshez kapcsolódó további kérdések.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...napi átlagos állománya a saját tőke adóévi napi átlagos állományának háromszorosát meghaladja, az adóévben eszközbekerülési értékként vagy ráfordításként elszámolt kamatnak a saját tőke háromszorosát meghaladó kötelezettséggel arányos része növeli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.
Kapcsolódó címkék:    

Pótbefizetés teljesítése a tulajdonosnál

Kérdés: Magyarországon bejegyzett társaság külföldön bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa. A külföldi társaság veszteségesen gazdálkodott, és az ottani törvényi előírások szerint a tulajdonosokat pótbefizetési kötelezettség terheli, a külföldi társaság visszafizetési kötelezettsége mellett. Valóban eredménytartalék csökkenéseként kell-e kimutatni a magyar tulajdonosnál az új Szt. szerint a pótbefizetés összegét, még akkor is, ha ezáltal az eredménytartalék negatívvá válik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...előírás nem nevesíti, hogy csak belföldi törvényi előíráson alapulhat a pótbefizetés összege. (Ilyen előírás a számviteli alapelvekkel is ellentétes lenne!) Ezért a hivatkozott előírást a külföldi jogszabályi előíráson alapuló pótbefizetésre is alkalmazni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. január 3.
Kapcsolódó címke:

Cégautó-javítás áfája

Kérdés: Ha a kft. megfizeti céges autói után a cégautóadót – amivel végeredményben elismeri és kiváltja a magánhasználatot –, a személygépkocsi-javítás áfája visszaigényelhető-e, vagy ezt a célt nem éri el a vállalkozás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...való térítés nincs-e a tényleges forgalmi érték alatt lényegesen, a bírói gyakorlatot figyelembe véve kb. 40-50 százalékkal. [Mivel a munkavállaló és a munkáltató között személyi összefonódás van, mindenképpen vizsgálni kell az Áfa-tv. 22....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Operatív lízing, ami valójában pénzügyi lízing

Kérdés: a) Az operatívlízing-szerződés a bérleti időszak végén opciós vételi jogot biztosít a lízingbevevőnek, ezt a "tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelv szerint pénzügyi lízingként kell elszámolni. Ezt a konstrukciót támasztja alá az új Szt. 3. §-a (8) bekezdésének 13. pontja is. b) Ha az opciós vételi jogot biztosító szerződés alapján a lízingbevevő az eszközt a tárgyi eszközök között aktiválja, majd a szerződés lejáratakor vételi jogával nem él, és ezért az eszköz visszakerül a lízingbeadóhoz, hogyan kell kezelni az aktivált eszköz után elszámolt értékcsökkenést, hiszen az eszköz nem maradt a társaságnál, így ténylegesen csak bérlet volt (a társaság a lízingelt eszköz lízingdíját viszont a futamidő alatt nem tudta bérleti díj formájában elszámolni). Mi a helyes eljárás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...értékét) (negatív előjellel a lízingbeadáskor számlázott ellenértéket, pozitív előjellel az eredeti ellenértéknek a visszavételi értékkel csökkentett összegét).Az eredeti ellenérték és a visszavételi érték különbözete valójában a használat...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    
1
…
331
332
333
…
348