Adózásra vonatkozó várható változások

Kérdés: Lesznek-e, várhatók-e olyan változások, amelyek közvetlenül vagy közvetve kihatnak a vállalkozások számvitelére, adózására, és a 2001. év végén vagy a 2002. év elején tennivalót jelentenek a vállalkozásnak, amelyek elmulasztása hátránnyal járhat számunkra?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szóló kormányrendelet is a végrehajtói irodára vonatkozóan.Beruházási adókedvezményhez kapcsolódó új adóhatósági bejelentési kötelezettségUgyancsak a Ptjm.-ben módosuló Art. 96/A. §-a (és nem a 11. § vagy a 15. §) rendelkezik egy új...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címke:

Cégautó-javítás áfája

Kérdés: Ha a kft. megfizeti céges autói után a cégautóadót – amivel végeredményben elismeri és kiváltja a magánhasználatot –, a személygépkocsi-javítás áfája visszaigényelhető-e, vagy ezt a célt nem éri el a vállalkozás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bizony! Önmagában a cégautóadó megfizetése nem jelent semmiféle "megváltást" a költségvetéssel szembeni kötelezettségben. Sőt, gondoljuk végig a következőket! A cégautóadót a magánhasználat elismerése és kiváltása fejében kell fizetni [Szja-tv. 70. §-ának...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Utalás a könyvvizsgálatra

Kérdés: Fel kell-e tüntetni a beszámoló egyes lapjain a következő szöveget annak a kft.-nek, amely nem kötelezett könyvvizsgálatra: "A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva."
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem ellenőrizte (akár azért, mert nem is kellett, hogy ellenőrizze, akár azért, mert nem tett eleget a társaság a törvényben előírt kötelezettségének), vagy ha kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgáló a záradék megadását elutasította.A hivatkozott...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.

Operatív lízing, ami valójában pénzügyi lízing

Kérdés: a) Az operatívlízing-szerződés a bérleti időszak végén opciós vételi jogot biztosít a lízingbevevőnek, ezt a "tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelv szerint pénzügyi lízingként kell elszámolni. Ezt a konstrukciót támasztja alá az új Szt. 3. §-a (8) bekezdésének 13. pontja is. b) Ha az opciós vételi jogot biztosító szerződés alapján a lízingbevevő az eszközt a tárgyi eszközök között aktiválja, majd a szerződés lejáratakor vételi jogával nem él, és ezért az eszköz visszakerül a lízingbeadóhoz, hogyan kell kezelni az aktivált eszköz után elszámolt értékcsökkenést, hiszen az eszköz nem maradt a társaságnál, így ténylegesen csak bérlet volt (a társaság a lízingelt eszköz lízingdíját viszont a futamidő alatt nem tudta bérleti díj formájában elszámolni). Mi a helyes eljárás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...értéken, amely az adott eszköznek az átadáskori piaci értéke, és ennek megfelelő összegben kimutatja a lízingbeadóval szembeni kötelezettségként. Könyvelése két tételben: a lízingelt eszköz állománybavétele a számlázott összegben: T 161 – K 448; a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Terv szerinti értékcsökkenés megváltoztatása

Kérdés: A társaság a számvitel-politikájában úgy szabályozott, hogy az 50 ezer forint bekerülési érték alatti eszközöket azonnal, a 200 ezer forint alattiakat 36 hónap alatt számolja el értékcsökkenési leírásként. Megteheti ezt a társaság? A 2000-ben beszerzett és 14,5 százalékkal amortizált eszközök leírási kulcsa megváltoztatható-e a hatályos számviteli politikának megfelelően?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is, amelyre 2000-ben céltartalékot kellett képezni. Ez így igaz. De ezekről egyrészt az új Szt. rendelkezik így, másrészt az eszközök, kötelezettségek mérleg-fordulónapi értékeléséhez kapcsolódnak, és ezért nem hasonlíthatók a terv szerinti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.

Iskolák és fenntartóik közötti eszközátadás

Kérdés: A fenntartó szervezet költségvetési juttatásból gazdálkodik, nem tartozik az áfakörbe. A felügyelete alá tartozó iskolák önálló adószámmal rendelkeznek, önállóan tesznek eleget bevallási és befizetési kötelezettségüknek, bár költségvetésüket a fenntartó szervezet hagyja jóvá. Az iskolák eszközbeszerzésre irányuló pályázatainál a pályáztató csak a fenntartó részére kiállított számlákat fogadja el. Az eszközök azonban az iskolákhoz kerülnek. Hogyan kell ez esetben könyvelni? Van-e ennek áfavonzata?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Áfa-tv. előírásai nem vonatkoznak. Így, ha a beszerzett eszközöket térítésmentesen adja át az iskolák számára, az után áfafizetési kötelezettsége nem lesz. (Más kérdés, hogy a beszerzett eszközök előzetesen felszámított áfáját sem tudják levonásba helyezni.)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:      

Devizára szóló követelések-kötelezettségek beszámítása

Kérdés: Ha a külföldi féllel szembeni követelést és kötelezettséget kompenzálják, és nem ugyanazon devizanemben van a követelés (DEM), illetve a kötelezettség (USD), milyen devizaárfolyamon történik a kompenzálás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...új Szt. 60. §-a szabályozza a külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek árfolyamának meghatározását, illetve azt, hogy a nyilvántartási árfolyamot mikor kell megváltoztatni. Az új Szt. 65. §-ának (2) bekezdése azt, hogy a külföldi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:    

Devizaszámla vezetése

Kérdés: A devizaszámlán lévő deviza nyilvántartási, illetve könyv szerinti értékének megállapítására milyen alternatív lehetőségek vannak 2001-től? Hol kell ezt rögzíteni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...devizabetét árfolyam-különbözeti számlával szemben,= a devizacsökkenést az érintett eszközszámlával (átvezetési számlával), illetve kötelezettségszámlával szemben (ezeken a számlákon mutatkozó különbözetet, mint árfolyamnyereséget, illetve árfolyamveszteséget...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 20.
Kapcsolódó címkék:  

Követelés értékesítése

Kérdés: Társaságunk a 100 százalékban tulajdonában lévő kft.-nek kölcsönt adott, amelyet az nem tud visszafizetni, ezért eladjuk, benne a kölcsönt is. A kölcsön eladási ára 5 millió forint, könyv szerinti értéke 30 millió forint. Társaságunk a 25 millió forint veszteséget hitelezési vagy értékesítési veszteségként írja-e le? Kell-e a társasági adó alapját korrigálni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ha azonban a szóban forgó vevő elengedi a kft. tartozását vagy annak egy részét, akkor a kft. az elengedett kötelezettséget az új Szt. 86. §-a (3) bekezdésének h) pontja szerint rendkívüli bevételként számolja el, de annak összegével...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 6.

Rendezvény költsége

Kérdés: A társaság megalakulásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezvényt szervez. A rendezvényen értékelik az eddig végzett munkát és a jövőre vonatkozó terveket. A rendezvényen a társaság vendégül látja a dolgozókat, azok hozzátartozóit, bel- és külföldi üzleti partnereit. Hogyan kell minősíteni a rendezvény költségeit (például terembérlet, zene, műsor, étel, ital, szállás) adó és járulék szempontjából?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hatályba, azonban az adózó választhatja, hogy az itt felsorolt valamennyi rendelkezést egységesen 2001. január 1-jétől keletkező adókötelezettségeire alkalmazza. Ez esetben a Tao-tv. megváltozott – kapcsolódó – rendelkezéseit is köteles 2001. január...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2001. december 6.
Kapcsolódó címkék:    
1
…
461
462
463
…
483