Le nem vonható áfa elszámolása

Kérdés: A nonprofit kft.-nek ebben az évben csak állami támogatásból származó, áfakörön kívüli bevétele volt. Nem volt ellenérték fejében végzett tevékenysége. Ennek megfelelően – véleményünk szerint – a kft.-t nem illette meg az áfalevonás joga. A beszerzések időpontjában tudtuk, hogy olyan tevékenységhez lesznek igénybe véve, amelyek áfa levonására nem jogosítanak. A beszerzéseket bruttó módon az 5. számlaosztályban könyveltük, nem használtuk a 86. számlacsoportot. Helyesen jártunk el?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben leírtak alapján a rövid válasz az, hogy helyesenjártak el.Az Áfa-tv. 120. §-a alapján az adóalany abban a mértékben,amilyen mértékben – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adókötelestermékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 16.
Kapcsolódó címkék:  

Jogosulatlanul levont áfa elhatárolása

Kérdés: Az APEH 2006-2007. évre vonatkozóan lefolytatott vizsgálata a kft.-nél 50 M Ft jogosulatlanul levont áfát állapított meg. A bírsággal és pótlékkal együtt tetemes adóterhet el lehet-e határolni a következő évekre, hogy elkerüljék a 2010. év esetleges veszteségét?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy nem lehet elhatárolni!Az időbeli elhatárolás számviteli alapelv alapján az olyangazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek,az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni,ahogyan az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 2.
Kapcsolódó címkék:    

Hibás számla miatti büntetés

Kérdés: Evás egyéni vállalkozás bevételi nyilvántartást vezet. A vállalkozás által megvásárolt számlatömbök típus szerint felvezetésre kerültek a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartó tömbjébe, a 24/1995. PM rendelet előírásai alapján. Néhány számla esetében a tőpéldányon látszik az előző sorszámmal kiállított számla adattartalma (átütött). A számlatömb áthúzással, rontott felirattal ellátott, de rovataiban üresen hagyott (mindhárom példány összetűzve) számlákat érvénytelenítve tartalmazza. 200 E Ft-ra büntették, mert nem szabályosak a rontott számlái. A határozat az Eva-tv. 13. § (1), az Áfa-tv. X. fejezetére, az Áfa-tv. 168. § (1)–(2), 169. §, 170. §-aira és az Art. 44. § (1)–(2) bekezdéseire hivatkozik. Jogosan büntették?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...számlák mindhárom példánya a számlakibocsátónál maradt, így azokfelhasználása még visszaélésre (pl. a számlabefogadónál jogtalan áfalevonásra)sem adhat...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 21.
Kapcsolódó címkék:  

Lakóingatlan karbantartásának áfája

Kérdés: Adólevonási jog érvényesítésében kérném a segítségüket. Több ügyfelemnél is előfordul, hogy a tevékenységüket lakóingatlanokban folytatják. Lakást vesznek bérbe, melyet kizárólag csak üzleti célra használnak, nem lakik a lakásban, esetleg épületben senki. Az Áfa-tv. 124. §-a (1) bekezdésének i) pontjában az olvasható, hogy a "lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket terhelő előzetesen felszámított adó" nem levonható. Ez a levonási tilalom a javításra, karbantartásra és a szolgáltatásokra – például festés-mázolásra – is vonatkozik, vagy azok általános forgalmi adója levonásba helyezhető?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...akkor ezek áfajogi szempontból lakóingatlannak minősülnek, és ekörülményre tekintettel esetükben figyelemmel kell lenni az áfalevonást tiltóspeciális rendelkezésekre [Áfa-v. 124. § (1) bekezdésének i) pontja és (2)bekezdésének c) pontja] is.A két...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 21.
Kapcsolódó címkék:    

Egyéni vállalkozó egyénicég-alapítása

Kérdés: Az egyéni vállalkozó egyéni céggé "alakulásával" kapcsolatban kérdezem. 1. Előadáson hallottam, hogy az elhatárolt veszteséget továbbviheti az egyéni cég, de erre sehol nem találtam törvényhelyet. Sem a továbbvitelre, sem ennek módjára, mértékére. Ha ez lehetséges, hogyan, mikor kell ezt dokumentálni? 2. A követelések leltározásáról szó van, de a kötelezettségekről szintén nem találtam semmit. Mi történik az egyéni vállalkozó megszűnés utáni kifizetetlen kötelezettségeivel (szállítók, adótartozások)? Ezeket, ha később kifizeti, hogyan kerülnek a költségei közé? 3. Problémám van a meglévő tárgyi eszközökkel, amiket esetleg nem apportál az egyéni cégbe: a) ha nulla értéken van, vonatkozik-e rá a megszűnésre vonatkozó Szja-tv. 10. mellékletének II. pontja, miszerint bevételként kell elszámolni, b) Szja-tv. 49/A. § szerinti nettó értéken kell számba venni, c) vonatkozik-e erre a megszűnésre az Áfa-tv. 11. §-a (2) bekezdésének d) pontja, a megszűnt egyéni vállalkozónál is maradnak eszközök, illetve továbbviszi, de apport után nem fizet áfát?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vállalkozónál a megszűnésre tekintettel áfafizetési kötelezettség áll fenn (azon vállalkozási vagyon tekintetében, amelyhez korábban áfalevonási jog társult). Ezen átalakulás apportként nem értelmezhető, továbbá áfafizetési kötelezettséget nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 7.
Kapcsolódó címkék:  

Egyéni vállalkozás átalakulása egyéni céggé

Kérdés: Egyéni vállalkozásunkat át szeretnénk alakítani egyéni céggé egy hitelfelvétel miatt. Az egyéni cég alapító okiratában kell rögzíteni, hogy jogutódja lesz az egyéni cég az egyéni vállalkozásnak? Jog­utódlás során az eszközök könyv szerinti vagy piaci értéken kerülnek be az egyéni cégbe? Az átalakulási vagyonmérlegben kimutatott értéken kell megnyitni az új cég könyveit? Az egyéni vállalkozás eszközeivel, forrásaival, követeléseivel? Az átalakulás után a megszűnő egyéni vállalkozás bevallásait a megszűnés szabályai alkalmazásával kell elkészíteni? A tárgyi eszközök, a készletek után az áfát be kell vallani? A cégbe bekerülő eszközök után kell illetéket fizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vállalkozónál a megszűnésre tekintettel áfafizetési kötelezettség áll fenn (azon vállalkozási vagyon tekintetében, amelyhez korábban áfalevonási jog társult). Ezen átalakulás apportként nem értelmezhető, továbbá áfafizetési kötelezettséget nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 7.
Kapcsolódó címkék:    

Átalakítás, felújítás, beruházás

Kérdés: A kft. lakóházat vásárol, mert abban szállásadási tevékenységet szeretne végezni. A házat teljesen át kell alakítani, felújítani. Az udvaron parkolót épít. Mivel kicsi az udvar, ezért a szomszéd telken (ami a kft. tagjaié) további kiszolgálóépületet, pavilont, szalonnasütőt, medencét szeretne építeni. A munkálatokat külső vállalkozóval, részben saját anyaggal valósítja meg. Saját rezsis beruházásnak minősül-e, az áfát visszaigényelheti-e? Mi a könyvelés menete? A tagok telkén végzendő munkálatok tekintetében mi a helyzet? A tereprendezés, fák, virágok ültetése is a beruházás része? Az áfa visszajár?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és az egyéb szerelési munkák számláihoz kapcsolódóan -pénzügyileg rendezendő – áfafizetési kötelezettség, illetve áfalevonásilehetőség nincsen (csak az áfabevallásban kell szerepeltetni). Így – ebben avonatkozásban – az áfa visszaigénylése, az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. szeptember 3.
Kapcsolódó címkék:    

Tőkekivonáskor a kötelezettség teljesítése eszközök átadásával

Kérdés: A Gt. 160. §-a szerinti tőkekivonáskor a tagok részben pénzben, részben eszközök formájában kapnák meg az őket megillető összeget. Hogyan állapítandó meg az átadandó eszközök értéke? Milyen bizonylatokat kell kiállítani? Mikor keletkezik áfafizetési kötelezettség? Ha a tag áfaalany, milyen időponttal élhet az áfalevonás jogával?
Részlet az állásfoglalásából: […] A törzstőke tőkekivonással történő leszállításakor a tagokatmegillető összeg megállapítása során – a Gt. 160. §-a alapján – számításba kellvenni a törzstőke arányában a törzstőkén felüli vagyon összegét is, azaz nemcsak a jegyzett tőke csökkenését, de...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. június 11.
Kapcsolódó címkék:  

Áfakötelezettség az önkormányzatoknál

Kérdés: Mely értékesítések áfakötelesek az önkormányzatoknál? Milyen feltételek mellett vonható le a beérkező számlák előzetesen felszámított áfája?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötelezettség, és így az ezekkel kapcsolatosbeszerzések, igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfája semvonható le. Az áfalevonási jogot az önkormányzat is az általánosszabályok szerint (Áfa-tv. VII. fejezete) gyakorolhatja. Így abban a mértékben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. február 5.
Kapcsolódó címkék:  

Támogatás esetén az áfa levonhatósága

Kérdés: A 3811. számú kérdéshez kapcsolódóan kérdezem. Az Áfa-tv. 5. számú mellékletének 2. pontja szerint: Abban az esetben, ha az adóalany közvetlenül olyan pénzbeni támogatásban részesül, amely a 65. § szerint a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának árát (díját) közvetlenül nem befolyásolja, a támogatás forintban megállapított és éves szinten összesített összege az 1. pont szerinti levonási hányados nevezőjének értékét növeli. Helyes-e, ha az adózó csak egy tevékenységet végez, és ezen tevékenység 100%-os támogatottsága esetén, az adóalany a termékek, szolgáltatások előzetesen felszámított áfáját 100%-ban levonja, míg a levonási hányad nulla?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy nem helyes!Az Áfa-tv. 120. §-a alapján az adóalany csak akkor jogosultaz általa fizetendő adóból levonni azt az adót, amelyet a termék beszerzéséhez,szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany rá áthárított,abban a mértékben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 20.
Kapcsolódó címkék:    
1
…
5
6
7
…
14