Összes tárgyszó megjelenítése

udvar
unokavállalat Az unokavállalat beolvadása a leányvállalatba
"A" társaság 100 százalékos tulajdonosa "B"-nek. Az "A" és "B" közösen tulajdonosa "C"-nek. "C" létrehoz egy "D" kft.-t, majd átalakul úgy, hogy a "C" rt.-be beolvad a "D" kft. Kérdés, hogy az "A" és "B" társaságban el kell-e számolni a beolvadás hatásait?
Megjelent a Számviteli Levelek 66. számában (2003. szeptember 4.), 1386. kérdésszám alatt
uszoda létesítése Épületen belüli uszoda
A közhasznú nonprofit kft. az önkormányzat tulajdonában lévő rendezvényházat üzemeltet. Pályázati úton nyert pénzből a kft. az épületen belül uszodát épít, amelyet szintén a kft. fog üzemeltetni. Mivel a rendezvényház az önkormányzat tulajdona, úgy gondoljuk, hogy az uszodát is a megvalósítása után térítésmentesen át kell adni az önkormányzatnak. Helyesen gondoljuk? A beruházás áfája levonható? Az átadáskor keletkezik áfafizetési kötelezettség? Mindez milyen hatással van a társasági adóra?
Megjelent a Számviteli Levelek 211. számában (2009. december 17.), 4414. kérdésszám alatt
uszodabérlet Sportbérletek könyvelése
Hogyan kell könyvelni a dolgozók részére térítésmentesen biztosított fitnesz-, illetve teniszbérletet?
Megjelent a Számviteli Levelek 23. számában (2001. december 6.), 455. kérdésszám alatt
uszodai szolgáltatás Uszoda- és strandfürdő-szolgáltatás
Általános iskolánk fenntartása januártól a területileg illetékes Tankerületi Központhoz került. Az önkormányzattal megkötött szerződés alapján a tulajdon maradt az önkormányzaté, a tankerületé lett a vagyonkezelői, fenntartói jog. Intézményünk uszodájának és tornatermeinek szabad kapacitását értékesítjük. Vannak napi vendégek, akik jegyet vesznek, alkalmi csapatok, akik a tornaterembe jönnek focizni, röplabdázni, és minden alkalom után a pénztárban fizetnek. Online pénztárgépünk van, ahol a befizetések történnek. De vannak egyesületek, vállalkozások, akik úszósávokat bérelnek, vagy egész évre a tornatermet, hogy ott pl. úszásoktatást, úszóedzéseket, illetve rendszeresen sportmozgásokat végezzenek az általuk szervezett gyerekeknek, felnőtteknek. Velük bérleti szerződést kötöttünk, és minden hónap végén a teljesítési igazolás alapján befizetik a bérleti díjat a kasszába, ahol egyszerűsített készpénzfizetési számlát kapnak. A számlán a Tankerületi Központ szerepel mint eladó. Kérdésem, hogy ezeknek a számláknak (uszodai és tornatermi) mi az áfatartalma?
Megjelent a Számviteli Levelek 365. számában (2017. május 11.), 7297. kérdésszám alatt
utalvány
utalvány (szabadon felhasználható) Bármire felhasználható utalvány
Csekély értékű ajándékként adható adómentesen "bármire felhasználható" utalvány, vagy ez is csak nevesített utalvány formájában történhet? (Természetesen úgy, hogy megfelelne az Szja-tv. 1. melléklet 8.19. pontjában foglaltaknak is.)
Megjelent a Számviteli Levelek 176. számában (2008. május 29.), 3694. kérdésszám alatt
utalvány visszaváltása Utalvány visszaváltása készpénzutalványra
Ha a cégnél az alkalmazottak sportutalványt kapnak (béren kívüli juttatás címen), amit az utalványt kibocsátó cég utalványtőzsdéjén bármilyen utalványra cserélhetnek (többek között készpénzutalványra is), a cserélt sportutalvány béren kívüli juttatásnak minősül-e? A készpénz­utalványra való csere visszaváltásnak minősül?
Megjelent a Számviteli Levelek 304. számában (2014. április 24.), 6270. kérdésszám alatt
utalványbeváltás Utalvány beváltása viszonteladónál
Nagy üzletlánchoz tartozó bolti kiskereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó étkezési, vásárlási utalványokat vásárol értékesítés céljából. Üzletében el is fogad ilyen utalványokat, majd ezekkel elszámol a beváltóhelyeknek. Figyelembe véve a pénzforgalmi szemléletet, mi a helyes megoldás?
Megjelent a Számviteli Levelek 148. számában (2007. március 22.), 3049. kérdésszám alatt
utalványkibocsátás Utalványkibocsátás
Az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 7.8. pontjában szereplő utalványt kibocsáthatja-e gazdálkodó szervezet? A kibocsátott utalványt a számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó társaság milyen feltételekkel fogadhatja be, illetve az utalvány ellenértékét kitől kapja meg?
Megjelent a Számviteli Levelek 109. számában (2005. június 30.), 2242. kérdésszám alatt
utánvét
utazás
utazási bérlet
utazási csomag Külföldi utazási csomag értékesítése
A magyar utazási iroda egy uniós gazdasági társaság utazási csomagjait értékesíti, szervezi, erről számlát kap, jellemzően egy évben egyszer az üzleti év végén! (Az utazási iroda az utazásszervezési szolgáltatásra vonatkozóan a pozíciószámonkénti nyilvántartást, illetve az árrés szerinti adózást választotta.) Kérdéseink: A) A 2010. évi áfabevallásban szerepeltetni kell-e, és ha igen, milyen módon azt a külföldi (EU-tagországbeli) utazási irodától vásárolt utazásszervezési szolgáltatást (vásárolt utat), melyet magánszemély (magyar) utas felé értékesít a magyar utazási iroda? A magyar utasok EU-tagállambeli turisztikai jellegű utakat vásárolnak katalógusból, internetről. A magyar utasok árrés + áfás számlát kapnak a szolgáltatásról! A cégnek fizetendő és levonható, vagy csak fizetendő áfája keletkezik a leírt esetben? B) Mi a helyzet a fent leírtakkal kapcsolatban a 2009-es adóévben? Mi a teljesítési dátuma a magyar utas által igénybe vett külföldi (EU-s) utazásoknak? Az utazási iroda mely teljesítési dátummal kell, hogy kiállítsa a számlát, illetve mely dátummal kell, hogy beállítsa az áfabevallásában?
Megjelent a Számviteli Levelek 223. számában (2010. június 24.), 4633. kérdésszám alatt
utazási iroda
utazási iroda költségei
utazási költség
utazási költségtérítés
utazási utalvány
utazásközvetítés
utazásszervezés
utólag adott
utólag adott engedmény
utólagos áremelés Utólag elismert áremelés
Egy 2007-ben teljesített szolgáltatásra 2008 decemberében utólag elismert áremelést mely időszakra kell elszámolni? A számvitelben, a társaságiadó-alapban, az áfában mikor kell figyelembe venni a szolgáltatást nyújtónál, illetve a szolgáltatást igénybe vevőnél?
Megjelent a Számviteli Levelek 193. számában (2009. március 5.), 4025. kérdésszám alatt
utólagos biztosíték Utólagos biztosíték elszámolása
A megrendelő és a szolgáltató között havi elszámolással és teljesítésigazolással szoftver-korszerűsítési szolgáltatói szerződés jött létre. A szerződés szerinti árat a megrendelő 100%-ban kifizeti. Az utolsó számla benyújtásával egyidejűleg a szerződés szerint a szolgáltató biztosítékként meghatározott összeget utal át 14 hónapra a megrendelő számlájára. Hol tartsa nyilván az átutalt biztosítékot a szolgáltató? Áfás vagy nem áfás? Átutaláskor még nem lehet tudni, hogy azt egészében vagy részben felhasználják. Lehet, hogy visszakapja a szolgáltató, de az is lehet, hogy vele vagy mással a biztosíték terhére a megrendelő garanciális javítást végeztet. Ha a megrendelő a szolgáltatóval végezteti el a javításokat, akkor ezt a szolgáltatónak a megrendelő felé ki kell számláznia? Ha mással végezteti el a megrendelő a javításokat, és a szolgáltató biztosítékából fizet, akkor ezt hogyan kell a szolgáltatónál könyvelni? Árbevétel, áfa módosul?
Megjelent a Számviteli Levelek 313. számában (2014. október 9.), 6445. kérdésszám alatt