Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

pályamatricadíj Pályamatricadíj
A pályamatricadíj elszámolásával kapcsolatos 4051. számú válaszuk megállja a helyét a mai jogszabályok mellett is? Cégünknél is vásárol a kiküldetési rendelvénnyel elszámoló magánszemély a cég nevére pályamatricát. Mivel egynapos matrica nincs, így négynaposat vesz. A hivatkozott válaszból az derül ki, hogy a cég elszámolhatja költségként a pályadíjat úgy, hogy nem keletkezik egyik részéről sem személyijövedelemadó- és járulékkötelezettség. Ez így van a 2015. évben is? Nem terheli emiatt a magánszemélyt cégautóadó-kötelezettség?
Megjelent a Számviteli Levelek 329. számában (2015. július 30.), 6723. kérdésszám alatt
pályázat
pályázat előlege
pályázat költségei
pályázati díj
pályázati önrész Pályázati önrész elszámolása
Pályázat útján intézményünk 20 százalék önrész megfizetésével nagy értékű tűzoltó-technikai eszközökhöz jutott. Könyveléskor az alkalmazott gyakorlat: a becsült önrészt már az eszközök beszerzése előtt meg kell fizetni: T 392 - K 321; az eszköz beérkezése és az elszámolás megérkezése után a beszerzett eszköz áfa nélküli értéke 20 százalékával: T 13132 - K 392; a beszerzett eszköz 20 százalékára jutó áfa: T 182 213 - K 392; az önrésznek megfelelő összegben: T 13112 - K 41231; a 80 százaléknak megfelelő összegben (mint térítésmentes): T 13112 - K 41231. A könyvvizsgáló szerint az önrészt úgy kell kezelni, mint a felhalmozási célú támogatásértékű kiadást. Mi a követendő eljárás? Ha a megfizetett önrész több, mint az eszköz tényleges 20 százaléka, a visszafizetett különbözetet milyen bevételként számoljuk el?
Megjelent a Számviteli Levelek 159. számában (2007. szeptember 13.), 3275. kérdésszám alatt
pályázatmenedzselés Pályázatok menedzselése
A társaság pályázatok menedzselésével foglalkozik. A megbízóval megbízási szerződést köt a pályázatok beadásával kapcsolatos feladatok elvégzésére, illetve a már elnyert pályázatok megvalósításának a menedzselésére. Ezek egymástól független szerződések. A szerződésben a számlázást és a díjazást - jellemzően - úgy határozzák meg, hogy 10 százalék a szerződés aláírását követően X nappal, 90 százalék a feladat elvégzésekor, a teljesítésigazolás alapján kerül számlázásra. Helyes-e a 10 százalék számlázása, ha nincs mögötte valós teljesítmény? A megbízó ragaszkodik a számla kibocsátásához, és kiadja a teljesítésigazolást.
Megjelent a Számviteli Levelek 206. számában (2009. október 1.), 4320. kérdésszám alatt
pandémia
parképítés Parképítés áfája
Társaságunk főtevékenysége szerint alvállalkozóként parképítést végez építésiengedély-köteles, új beruházásként megvalósított áruházak környezetében. Helyesen járunk-e el, ha a munkát a fordított adózás alá eső tevékenységként számlázzuk?
Megjelent a Számviteli Levelek 205. számában (2009. szeptember 17.), 4289. kérdésszám alatt
parkolási díj
parkolási díj áthárítása Parkolási díj áthárítása
Cégünk mobiltelefon-számláján parkolási díj szerepel. Dolgozónk hivatali ügyben, de magán­gépkocsijával parkolt. Hogyan számolhatjuk ezt el?
Megjelent a Számviteli Levelek 271. számában (2012. szeptember 6.), 5564. kérdésszám alatt
parkolási nyugta Parkolási nyugta elszámolása
Társaságunk több céges gépjárművel rendelkezik, amelyek mindegyike után cégautóadót fizet. Az egyik céges autót használjuk minden olyan ügyintézésre, amely a mindennapos működésünket szolgálja. Egy hónapban így több parkoló automatából vásárolt nyugta kerül a könyvelési csoportra. A parkolási nyugtát el lehet-e költségként számolni, számla kiállítása nélkül? A nyugtán szerepel a kibocsátó neve, címe, adószáma, pontos dátum, rendszám és sorszám. Ha nem, akkor kérnünk kell a parkolási társaságtól minden hónapban számlát?
Megjelent a Számviteli Levelek 414. számában (2019. október 24.), 8051. kérdésszám alatt
parkolási pótdíj
parkolóautomata Parkolóautomaták ürítésekor eltérés
A parkolóautomaták ürítése hetente történik. Az egyes automaták ürítésekor összesítő bizonylatot adnak a tárolt érmék számáról. Ürítés után a kft. telephelyén pénzszámoló gép segítségével megtörténik a tárolt termék újraszámolása. Az általunk számolt érmeszám rendszeresen eltér a parkolóautomata által kiadott bizonylaton szereplő érmeszámtól. A pénztáros által számolt összegről jegyzőkönyv készül, és a ténylegesen ürített összeg kerül a pénztárba bevételezésre. Hogyan kell megfelelően dokumentálni a parkolóautomaták tévedését? A tévedés számviteli elszámolása hogyan történjen?
Megjelent a Számviteli Levelek 240. számában (2011. március 24.), 4973. kérdésszám alatt
parkolóbérlet Parkoló-, helyi utazási bérlet vendégeknek
Társaságunk saját tulajdonú személygépkocsijaihoz éves autópálya- és parkolóbérletet vett. Vásárolt még rendszám nélküli parkolóbérletet, valamint arckép és név nélküli helyi utazási bérletet is a várható vendégek részére, illetve egyéb, a céggel kapcsolatos utazás céljából. Az utóbbiak járulékkötelesek?
Megjelent a Számviteli Levelek 264. számában (2012. április 19.), 5405. kérdésszám alatt
parkolóépítés
parkolóhely-megváltási díj
parkolókártya Kártya értékesítése parkoláshoz
"X" kft. mobiltelefonnal történő parkoláshoz szükséges kártya értékesítésével foglalkozik. A feltöltőkártyák értékesítése a társaság székhelyén kívül több önkormányzat területén történik. Az önkormányzatok területén történő értékesítést nem a vállalkozás saját alkalmazottai végzik, hanem megbízás alapján, jutalék ellenében más társaság végzi. Az X kft.-nek keletkezik-e az összes érintett önkormányzatnál iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége?
Megjelent a Számviteli Levelek 224. számában (2010. július 15.), 4645. kérdésszám alatt
parkosítás Parkosítás elszámolása
Az új épület körül kialakított parkosítást (füvesítés, örökzöldek, díszcserjék, tőzeg, humusz stb.), melynek értéke akár az 500 E Ft-ot is eléri, miként kell elszámolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 16-17. számában (2001. szeptember 6.), 317. kérdésszám alatt
parti Rendezvények költségeinek közterhei
Társaságunk évente karácsonyi partit rendez munkavállalói részére. Itt a rendezvényszervezéstől a terembérleten át az étel-, italfogyasztásig, az előadóművészek díjazásáig, ajándékokig minden felmerül. Hasonló módon újévi koncertet szervezünk üzleti partnereink részére is. Milyen adóterhei vannak e rendezvényeknek?
Megjelent a Számviteli Levelek 9. számában (2001. május 3.), 151. kérdésszám alatt
partnervállalkozás Partnervállalkozások megítélése
A társasági adó szempontjából minősíthető-e kisvállalkozásnak az a kft., amelynek 100 százalékban egy svédországi részvénytársaság a tulajdonosa, és amely részvénytársaságnak a világ számos országában van leányvállalata? A társaságiadó-bevallás útmutatója alapján ugyanis nem egyértelmű számomra, hogy a kapcsolt vállalkozás adatait is be kell-e számítani a minősítéshez. Ha a kft. és az anyavállalat adatait is össze kell adni, akkor egy tulajdonképpen kis cég is eleshet a kisvállalkozásokra vonatkozó kedvezményektől.
Megjelent a Számviteli Levelek 132. számában (2006. június 29.), 2676. kérdésszám alatt
pártok könyvelése Pártok könyvelése
Kérem, szíveskedjenek egy átfogó tájékoztatást adni arról, hogy a politikai pártnak milyen könyvelést kell vezetnie, és milyen beszámolási kötelezettsége van!
Megjelent a Számviteli Levelek 331. számában (2015. szeptember 10.), 6761. kérdésszám alatt
pártolótagi tagdíj Sportegyesületi tagdíj
A kft. a sportegyesület részére pártolótagi tagdíjat fizetett. A kft. ingyenesen használhatja a sportegyesület helyiségeit. A sportegyesület a tagdíjról áfamentes számlát ad. Hogyan számolható el a kft. könyveiben, illetve milyen adóvonzata van?
Megjelent a Számviteli Levelek 199. számában (2009. május 28.), 4167. kérdésszám alatt
PayPal Pay-Pal fizetési rendszer
A Pay-Palról történő pénzfelvételt milyen árfolyamon kell könyvelni? Ez azért érdekes, mert a forintbankban megjelenik egy fix összeg, amelyet a Pay-Pal bankban a program mérlegelt közép­árfolyamon számolja el. Helyes-e az, ha a kettő közötti különbözetet árfolyam-különbözetként számolom el?
Megjelent a Számviteli Levelek 294. számában (2013. október 24.), 6048. kérdésszám alatt
pénz ajándékozása Árva gyermek bankszámlájára átutalt összeg
Cégünk egyik partnere halálos közúti balesetet szenvedett, árván maradt gyermekének szeretne a cég vezetősége 1 000 000 Ft-ot a gyermek nevére szóló bankszámlán elhelyezni. Kérdésünk, hogy milyen tételként számolhatjuk el ezt a kiadást, és milyen adó-, esetleg illetékfizetési kötelezettséggel kell számolnunk?
Megjelent a Számviteli Levelek 183. számában (2008. szeptember 25.), 3818. kérdésszám alatt
pénzbeli hozzájárulás Cégalapításkor a pénzbeli hozzájárulás befizetése
A kft. alapításakor a társasági szerződésnek a cégbírósághoz történő benyújtása előtt a tulajdonosoknak a pénzbeli hozzájárulást részben vagy egészében be kell fizetniük. Ehhez kötelező-e bankszámlát nyitni? Ha nem, akkor hova kell a befizetést teljesíteni?
Megjelent a Számviteli Levelek 425. számában (2020. május 14.), 8213. kérdésszám alatt
pénzbeli juttatás
pénzbeli nyeremény Magánszemélynek pénzbeli nyeremény
Nyereményakció keretében a zrt. meghatározott pénzösszeget szeretne nyereményként kisorsolni. A részvétel feltétele, hogy a zrt. viszonteladóinál a zrt. termékeiből meghatározott értékben magánszemély vásároljon, és a vásárlásról kiállított számlát a zrt.-nek visszaküldje. Ebben az esetben a nyeremény az Szja-tv. 76. §-a alá tartozik, és a zrt. kifizetőként 25 százalék adót von le. Hogyan történik ekkor a pénzbeli nyeremény számviteli elszámolása?
Megjelent a Számviteli Levelek 193. számában (2009. március 5.), 4021. kérdésszám alatt
pénzbevétel Étel-, italautomaták elszámolása
Nem kereskedelmi egységben működtetett étel-, italautomata árbevétele hogyan számolható el, ha a gépben nincs memóriaegység? Milyen bizonylatot kell kiállítani a könyveléshez, illetve az áfaelszámoláshoz? Milyen kulccsal kell az értékesítésre jutó áfát számolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 16-17. számában (2001. szeptember 6.), 321. kérdésszám alatt
pénzdíj Pénzdíjak adó- és járulékterhei
Versenyek szervezésével foglalkozó közhasznú egyesület pénzdíjas sakkcsapatversenyt rendez. A díjalapot a támogatók (szponzorok) által átutalt adomány, támogatás és a beszedett nevezési díjak adják együttesen. A verseny minősítés megszerzésére jogosítja a résztvevőket, melynek indulási feltétele a sportági szakszövetségnél kiváltható éves versenyengedély. A versenyengedély mindenki számára elérhető, kiváltható - megfelelő regisztrációs díj ellenében -, akár profi, akár amatőr játékos. Díjazás: a győztes csapatnak pénzdíj + kupa, a II-VI. helyezetteknek pénzdíjak. A csapatversenyen az egyéni legjobb pontszerzők külön díjazásban részesülnek, az egyéni kategóriában győztes kupát is kap. Milyen adók és járulékok terhelik a kifizetőt? A kupa tárgyjutalomnak minősül?
Megjelent a Számviteli Levelek 188. számában (2008. december 11.), 3925. kérdésszám alatt
pénzdíj adója Pénzdíjak adó- és járulékterhei
Versenyek szervezésével foglalkozó közhasznú egyesület pénzdíjas sakkcsapatversenyt rendez. A díjalapot a támogatók (szponzorok) által átutalt adomány, támogatás és a beszedett nevezési díjak adják együttesen. A verseny minősítés megszerzésére jogosítja a résztvevőket, melynek indulási feltétele a sportági szakszövetségnél kiváltható éves versenyengedély. A versenyengedély mindenki számára elérhető, kiváltható - megfelelő regisztrációs díj ellenében -, akár profi, akár amatőr játékos. Díjazás: a győztes csapatnak pénzdíj + kupa, a II-VI. helyezetteknek pénzdíjak. A csapatversenyen az egyéni legjobb pontszerzők külön díjazásban részesülnek, az egyéni kategóriában győztes kupát is kap. Milyen adók és járulékok terhelik a kifizetőt? A kupa tárgyjutalomnak minősül?
Megjelent a Számviteli Levelek 188. számában (2008. december 11.), 3925. kérdésszám alatt
pénzdíj járulékai Pénzdíjak adó- és járulékterhei
Versenyek szervezésével foglalkozó közhasznú egyesület pénzdíjas sakkcsapatversenyt rendez. A díjalapot a támogatók (szponzorok) által átutalt adomány, támogatás és a beszedett nevezési díjak adják együttesen. A verseny minősítés megszerzésére jogosítja a résztvevőket, melynek indulási feltétele a sportági szakszövetségnél kiváltható éves versenyengedély. A versenyengedély mindenki számára elérhető, kiváltható - megfelelő regisztrációs díj ellenében -, akár profi, akár amatőr játékos. Díjazás: a győztes csapatnak pénzdíj + kupa, a II-VI. helyezetteknek pénzdíjak. A csapatversenyen az egyéni legjobb pontszerzők külön díjazásban részesülnek, az egyéni kategóriában győztes kupát is kap. Milyen adók és járulékok terhelik a kifizetőt? A kupa tárgyjutalomnak minősül?
Megjelent a Számviteli Levelek 188. számában (2008. december 11.), 3925. kérdésszám alatt
pénzérme
pénzérme kereskedelme Pénzérme, papírpénz kereskedelme (áfa)
Áfa szempontjából hogyan soroljuk be a pénzérmékkel, papírpénzzel kapcsolatos kereskedelmet, ha van köztük érvényes fizetőeszközként használható is? Pl. folyamatos sorszámú 20 000 Ft a piacon ér 24 000 Ft-ot.
Megjelent a Számviteli Levelek 200. számában (2009. június 11.), 4196. kérdésszám alatt
pénzeszköz-hozzájárulás Pénzeszköz-hozzájárulás elszámolása
A helyi önkormányzat a gyárunk környékén meg akarja oldani a csapadékvíz elvezetését. Ez a mi érdekünk is. A teljes beruházás ránk eső részét pénzeszköz-hozzájárulás formájában adnánk át az önkormányzatnak. Hogyan kell helyesen kezelni ezt a hozzájárulást? A csatornaelvezető rendszer nem a mi területünkön fog menni, nem is a mi tulajdonunk. Mi a helyes számviteli elszámolás?
Megjelent a Számviteli Levelek 349. számában (2016. július 28.), 7048. kérdésszám alatt
pénzeszközátadás
pénzeszközök könyvelése
pénzforgalmi áfa elszámolása Pénzforgalmiáfa-elszámolás áfája
A társaság a pénzforgalmiáfa-elszámolást választotta. A vevővel szemben 127 ezer forint követelése volt, amelyre egy korábbi évben értékvesztést számolt el. 2017. 12. 31-én a vevő felszámolójától kapott nyilatkozat alapján ezt leírta behajthatatlan követelésként (T 319 - K 311, 127 000 Ft). Sajnos a pénzforgalmi áfa technikai számlán nyilvántartott 27 000 Ft áfa leírása nem történt meg. Ezt hogyan kellett volna könyvelni 2017-ben, illetve most - utólag - 2018-ban?
Megjelent a Számviteli Levelek 391. számában (2018. szeptember 13.), 7692. kérdésszám alatt
pénzforgalmi elszámolás
pénzforgalmi eredmény Pénzforgalmi eredmény - kiva
Az egyik ügyfelünk olyan számlát működtet, ahová bizonyos ügyfelek (önfoglalkoztatók) utalnak át összegeket annak érdekében, hogy az ügyfelem (könyvelőiroda) onnan utalja a járulékaikat. Előfordul, hogy a könyvelési számlát is erre a számlaszámra teljesítik, de alapjában véve letéti számlaként kezeljük. A kiva számításánál ezt a bank­számlát is figyelembe kell vennünk?
Megjelent a Számviteli Levelek 301. számában (2014. március 6.), 6197. kérdésszám alatt
pénzforgalmi számla Pénzforgalmi számla fióktelepnél
Kötelezett-e egy külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe pénzforgalmi számla nyitására, azaz kell-e neki belföldi pénzforgalmi számlával rendelkeznie? Az Art. 38. §-a alapján pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó a belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély, ideértve az egyéni vállalkozót is.
Megjelent a Számviteli Levelek 249. számában (2011. augusztus 25.), 5111. kérdésszám alatt
pénzintézet Követelés ellenében átvett eszközök áfája
Nem áfaalany pénzintézetnek a követelés ellenében átadott, illetve az opciós szerződéssel tulajdonába került eszközök értékesítése után van-e áfafizetési kötelezettsége?
Megjelent a Számviteli Levelek 14. számában (2001. július 12.), 266. kérdésszám alatt
pénzkészlet
pénzkészlet (hiányzó) Hiányzó pénzkészlet
A kft. tulajdonosa, személyesen közreműködő tagja elhunyt. A tényleges pénzkészlet nulla forint, a könyv szerinti 14 millió forint. A könyvelés rendelkezésére áll egy nyilatkozat az ügyvezetőtől, aki a fenti tényt aláírásával rögzíti, elismeri. Mi a helyes eljárás számviteli, illetve adózási előírás alapján?
Megjelent a Számviteli Levelek 359. számában (2017. január 26.), 7197. kérdésszám alatt
pénzkezelés
pénzkezelés kiszervezése Pénzkezelés kiszervezése
A 2361. kérdésre adott válaszban részletesen foglalkoztak a "kis cégek" pénzkezelési szabályzatával. Lehetséges, hogy a pénzkezelést "kiszervezzék"? És ne egy alkalmazott végezze, hanem egy "külsős"? Esetleg egy társaság ezzel megbízott tagja, alkalmazottja?
Megjelent a Számviteli Levelek 143. számában (2007. január 11.), 2910. kérdésszám alatt
pénzkezelés szabályai Vásárolt ingatlan új ingatlan?
Partnerünk egy ipari parkban fog venni egy épületet. Használt ingatlanról van szó, de a cégnél még új ingatlanként fog szerepelni. Mi minősül új ingatlannak a beruházási adókedvezmény szerint?
Megjelent a Számviteli Levelek 328. számában (2015. július 16.), 6721. kérdésszám alatt
pénzkezelési szabályzat
pénzmosás Változtak a pénzmosás könyvelőre vonatkozó előírásai
Azt hallottam, hogy változtak a pénzmosással kapcsolatos törvényi előírások. Ezen változások hogyan érintik a könyvviteli szolgáltatókat? Mire kell figyelemmel lenni?
Megjelent a Számviteli Levelek 421. számában (2020. március 5.), 8143. kérdésszám alatt
pénzmosás előírásai Változtak a pénzmosás könyvelőre vonatkozó előírásai
Azt hallottam, hogy változtak a pénzmosással kapcsolatos törvényi előírások. Ezen változások hogyan érintik a könyvviteli szolgáltatókat? Mire kell figyelemmel lenni?
Megjelent a Számviteli Levelek 421. számában (2020. március 5.), 8143. kérdésszám alatt
pénzmosás megelőzése
pénzmozgás
pénzmozgásbizonylat Nyugta helyett pénzmozgásbizonylat
A cég, melyet könyvelek, hímzett terítők, párnák, ruhák (új és használt) értékesítésével foglalkozik (árrésadózást alkalmazva). Pénztárgép használatára vagyunk kötelezettek. Főként külföldről érkező turisták vásároltak nálunk, bankkártyás fizetéssel. Eddig az volt a gyakorlat, ha a vevő számlát kért, akkor is beütöttük a pénztárgépbe azt (a pénztárgépes nyugtát a könyvelés részére átadott példányhoz tűztük). A bankkártyás vásárlásokat egy külön gyűjtőbe rögzítettük, de számlakérés esetén az ellenértéket is beütöttük. 2020. 07. 01-től milyen gyakorlatot kövessünk, hogy a kétszeres adatszolgáltatási problémát elkerüljük? Ha a vevő készpénzzel/vagy bankkártyával fizet, a vevő adóalany és számlát kér, be kell-e ütnünk a pénztárgépbe a számla ellenértékét? (Külön gyűjtőbe üssük, a számla készpénzes ellenértékét külön kasszába tegyük?)
Megjelent a Számviteli Levelek 428. számában (2020. július 16.), 8256. kérdésszám alatt
pénznyerő automata
pénztár
pénztárbizonylat
pénztárforgalom Pénztárforgalom áfakulcsonként
A kereskedelmi egységek pénztárhelyenként naponta zárnak, a pénztárgépből kinyomtatják a pénztárhely összesített adatait, nyitó és záró pénzkészletet, ami a pénztáros elszámoltatását biztosítja, valamint a napi bevétel áfakulcsonkénti kimutatásának dokumentuma. A naponta lekért ellenőrző szalagok végösszegeit áfakulcsok szerinti bontásban naponta kell-e rögzíteni a számvitelben? A kérdés azért merült fel, mert a társaságok eltérő gyakorlatot követnek. Szükséges-e a napi összesítő tételes rögzítése? Ugyanis a napi adatokkal megegyező tartalommal lekérhető a pénztárhelyenkénti havi összesítő, amelyet a napi tételes rögzítés ellenőrzésére használnak. A 2-3 pénztárhellyel működő kereskedelmi egységeknél általában nincs közvetlen kapcsolat a pénztárhelyek és a főkönyvi könyvelés között, ezért különböző gyűjtéseket alkalmaznak.
Megjelent a Számviteli Levelek 169. számában (2008. február 21.), 3531. kérdésszám alatt
pénztárgép
pénztárgép (cseregép) Szerviz nem biztosít cserepénztárgépet
Mi a teendő abban az esetben, ha a szerviz nem tud cserepénztárgépet biztosítani online pénztárgép meghibásodása esetén? 2014-ben beüzemelt on­line pénztárgép rövid időn belül meghibásodott, a szerviz javításra elszállította. Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere­pénztárgépet biztosítani. A társaság pénztárgép használatára kötelezett, a nyitás óta gépi nyugtát ad. 15 napig van lehetősége kézi nyugtát kiállítani. Mi van akkor, ha elmúlik a 15 nap, az online pénztárgép javítása még nem készült el, és a szerviz továbbra sem tud cseregépet biztosítani, függetlenül attól, hogy ez számára kötelező lenne? Továbbra is adható kézi nyugta addig, amíg az online pénztárgépet nem hozzák vissza a javításból, vagy minden eladásról számlát kell kiállítani, és ebben az esetben hetente jelenteni? Esetleg bérelnie kell online pénztárgépet, mert a szerviz nem tud cseregépet biztosítani, vagy be kell zárni az üzletet?
Megjelent a Számviteli Levelek 313. számában (2014. október 9.), 6439. kérdésszám alatt
pénztárgép használata
pénztárgép tételeinek könyvelése Pénztárgépbe beütött tételek könyvelése
A kft. könyvelheti-e úgy a napi készpénzes pénztárgépbe beütött bevételeit, hogy egyetlen tételként könyveli az adott napi forgalmat a napi pénztárgépi összesítő alapján? Ez tartalmazhat pénztárgépi nyugtás és számlás pénztárgépbe beütött bevételt is. A cél az egyszerűsítés!
Megjelent a Számviteli Levelek 313. számában (2014. október 9.), 6440. kérdésszám alatt
pénztárhiány könyvelése Pénztárhiány könyvelése
Cégünk pénztárából nagy összegű pénz tűnt el. Rendőrségi feljelentést tettünk. A nyomozást megszüntették, mert az elkövető kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható. A cég nem teszi felelőssé a pénztárost. Hogyan kell könyvelni? Be kell-e a tagoknak fizetniük, ha közösen vállalják? Kinek kell befizetnie, ha a tagok úgy döntenek, hogy senki sem felelős? Kell belső jegyzőkönyv?
Megjelent a Számviteli Levelek 184. számában (2008. október 9.), 3840. kérdésszám alatt
pénztárhiány megfizetése Pénztárhiány megfizetése
A 3840. kérdésre adott válaszhoz kapcsolódóan kérdezem. Amennyiben a pénztáros és a társaság írásban megállapodik, hogy a pénztárhiányt a pénztáros havi részletekben, kamat felszámítása nélkül megtéríti a társaságnak, kell-e alkalmazni az Szja-tv. 72. §-át? Keletkezik-e a pénztárosnál kamatkedvezményből származó jövedelem? A pénztáros által megfizetett, vagy a fizetendő összeget kell egyéb bevételként elszámolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 192. számában (2009. február 19.), 3995. kérdésszám alatt
pénztári kifizetés
pénztári nyilvántartás "Excel" táblázat mint pénztári nyilvántartás
Elfogadja-e az adóhatóság a pénztárkezelés adminisztrációjához azt a megoldást, hogy az ügyvezető számítógépes "Excel"-táblázatban rögzíti a napi bevételeit, illetve kiadásait, és mellette kézzel állítja ki - ha szükséges - a bevételi, illetve a kiadási pénztárbizonylatokat?
Megjelent a Számviteli Levelek 149. számában (2007. április 5.), 3052. kérdésszám alatt
pénztárjelentés
pénztárkönyv
pénztárkönyvvezetés
pénzügyi forgalom Pénzügyi forgalom értelmezése
A társasházi törvény 51/A. §-a "éves pénzügyi forgalmat" határoz meg egyik feltételként, amelyet túllépve mérlegképes könyvelőt kell alkalmazni a könyvek vezetéséhez. Vita folyik a közös képviselők között, mit kell érteni ezen az egyszeres és a kettős könyvvitelben? A nyitó pénzkészlet beleszámít?
Megjelent a Számviteli Levelek 217. számában (2010. március 18.), 4513. kérdésszám alatt
pénzügyi instrumentum Pénzügyi instrumentumok hasznosítása
Az Szt. 95. §-ának (6) bekezdése rendelkezik arról, hogy az üzleti jelentésben be kell mutatni a pénzügyi instrumentumok hasznosítását, a kockázatkezelési politikát és a fedezeti ügyletpolitikát, az ár-, hitel-, kamat-, likviditás- és cash flow-kockázatot, számszerűsítve is. Ezen bemutatásokat a valós értékelést nem alkalmazó vállalkozásoknak is el kell végeznie? Ha igen, akkor milyen szakirodalom áll rendelkezésre?
Megjelent a Számviteli Levelek 144. számában (2007. január 25.), 2939. kérdésszám alatt
pénzügyi lízing
pénzügyi lízing (áfa) Nyílt végű pénzügyi lízing áfája
Nyílt végű pénzügyilízing-szerződés keretében orvosi tevékenységet végző kft. személygépkocsit szerez be. Hogyan kell könyvelni a le nem vonható áfát? Előlegfizetés is történt, mely áfatartalommal rendelkezett. Ennek hogyan történjen a könyvelése?
Megjelent a Számviteli Levelek 423. számában (2020. április 9.), 8179. kérdésszám alatt
pénzügyi lízing (devizaalapú) Devizaalapú pénzügyi lízing miatti kötelezettség értékelése
Társaságunk év végén a devizaalapú pénzügyi lízing miatti kötelezettségeit a számviteli politikában foglaltak szerint a számlavezető pénzintézet deviza-középárfolyamán értékeli. A 2007. december 31-i értékelés alapján jelentős összegű árfolyamnyereséget számolt el a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között. 2008. évben ehhez kapcsolódóan van-e könyvelési feladat? Vagy csak a lízingbe adó cég által a szerződés szerinti fizetési értesítőben, illetve számlában közölt adatok és árfolyamok alapján történik a könyvelés, majd év végén kell az értékelés során keletkező árfolyammal ismét foglalkozni?
Megjelent a Számviteli Levelek 183. számában (2008. szeptember 25.), 3827. kérdésszám alatt
pénzügyi lízing kivezetése
pénzügyi lízing lezárása Zárt végű pénzügyi lízing lejárat előtti lezárása
Cégünk 2005-ben zárt végű pénzügyilízing-szerződést kötött építési telekre, 2010-es lejáratra azzal, hogy meghatározott kötelezettségek teljesítése esetén a lízingbe vevő megszerzi az ingatlan kizárólagos tulajdonjogát. A lízingbe adó számlája alapján az ingatlant a telkek között nyilvántartásba vettük, az áfát visszaigényeltük. 2007-ben megállapodást kötöttünk a lízingbe adó céggel, hogy a szerződést lezárjuk, elszámolunk, mert az ingatlan eladásra kerül, és a vevő a vételárat egy összegben egyenlíti ki. Hogyan kell elszámolni ezt az ügyletet a lízingbe adónál és a lízingbe vevőnél? Kinek és milyen bizonylatot kell kiállítania? Van-e áfa? El lehet-e adni ilyen konstrukcióban az ingatlant? Szóba kerülhet-e cégünk részéről a tulajdonjog-megszerzési jogosultság eladása abban az esetben, ha a vevő a vételár egy részével kiegyenlíti cégünk lízingbe adóval szembeni kötelezettségének diszkontált értékét? Az eladási ár másik része a bankszámlán kerül jóváírásra. Ez esetben mi a számviteli és az áfaelszámolás? Ki milyen bizonylatot állít ki?
Megjelent a Számviteli Levelek 162. számában (2007. október 25.), 3373. kérdésszám alatt
pénzügyi szolgáltatás
pénzügyi teljesítés
pénzügyi vállalkozás
pénzváltás
pénzváltás árfolyam-különbözete Pénzváltás árfolyam-különbözetének elszámolása
Cégünk szállodát is üzemeltet, amelynek a recepcióján pénzváltási tevékenységet is végzünk. A szükséges engedélyekkel, pénzintézeti felügyelettel rendelkezünk. A bank elkülönítetten HUF-ellátmányt biztosít a valutaváltás céljára, amelyet hetente elszámolunk. A váltásból adódó árfolyam-különbözet a házipénztárba befizetésre kerül. Mi a helyes számviteli elszámolása ennek a tevékenységnek?
Megjelent a Számviteli Levelek 418. számában (2020. január 9.), 8101. kérdésszám alatt
pénzváltó könyvelése Könyvelés a pénzváltónál
Ügyfelem pénzváltási tevékenységet kezdett. Egyik pénzintézettel szerződést kötött, melyben szerepel ugyan számviteli elszámolásra iránymutatás, de nem teljes körű. Hogyan kell elszámolni a konkrét valutaváltást? 0. számlaosztályt kell kialakítani, és ott könyvelni? Nem találtam erre szakmai anyagot.
Megjelent a Számviteli Levelek 374. számában (2017. október 26.), 7438. kérdésszám alatt
peresített követelés
perköltség Perköltségek és végrehajtási költségek elszámolása
A takarékszövetkezet pert kezdeményezett. A bírósági határozat meghozatalát megelőzően felmerült perköltségeket eredménye terhére elszámolta. Az ügyfelet terhelő költségeket mikor lehet a takarékszövetkezetnél bevételként elszámolni? A bírósági határozat meghozatala után felmerült, az ügyfelet terhelő perköltséget a takarékszövetkezet kifizetheti-e? Előírva azt az ügyféllel szembeni követelésként, hasonlóan a végrehajtási eljárás során felmerült költségekhez?
Megjelent a Számviteli Levelek 395. számában (2018. november 8.), 7763. kérdésszám alatt
piaci ár
piaci ár meghatározása
piaci érték
piackutatás Közösségen belül Piackutatás, adatgyűjtés külföldi számára
Piackutatásról, adatgyűjtésről mint szolgáltatásról kiállított kimenő számlának milyen áfavonzata van 2005-ben? A kimenő számla címzettje EU-tagállambeli, illetve harmadik országbeli vállalkozás. A szolgáltatást a magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozás Magyarországon teljesíti.
Megjelent a Számviteli Levelek 121. számában (2006. január 19.), 2473. kérdésszám alatt
PJT Polgári jogi társaságból (PJT) szövetkezet
PJT kábeltelevíziós rendszer nem tud átalakulni, de nem működhet PJT formájában sem. 16 tag alapított egy szövetkezetet 5000 Ft/fő részjeggyel. A PJT-ben tagdíjat szedtek a tagoktól, és elkészítették a kábeltelevíziós hálózatot 2000 lakásban. A PJT átadja az eszközeit működtetésre, üzemeltetésre, és kötelezi a szövetkezetet a hálózat bővítésére, korszerűsítésére. Milyen értéken kell számláznia a PJT-nek? Kell-e áfát fizetni? A szövetkezet azt visszaigényelheti? Mi lesz az áfa alapja? Illetéket kell-e fizetnie a szövetkezetnek a kapott hálózat után? Hogyan kell könyvelni? A PJT vezetői társadalmi munkában látják el a feladatot. Az ügyvéd szerint minden mehet úgy, ahogyan leírtam. Semmit nem kell fizetni, mert mindez a lakosság részére történik.
Megjelent a Számviteli Levelek 204. számában (2009. szeptember 3.), 4266. kérdésszám alatt
plató elszámolása Alvázra vásárolt plató és TIR-ponyva minősítése
A tehergépkocsi járóképes alvázára vásárolt plató és TIR-ponyva egyedileg minősíthető-e, és ha igen, de egy éven belül - a fokozott igénybevétel miatt - elhasználódik, akkor nem minősül befektetett eszköznek?
Megjelent a Számviteli Levelek 392. számában (2018. szeptember 27.), 7719. kérdésszám alatt
polcszervizes szolgáltatás Polcszervizes szolgáltatás közvetített szolgáltatás?
Cégünk fő profilja nagykereskedelem. A hipermarketekkel kötött szerződés alapján az eladott árut az ő telephelyükre kell leszállítani, nekünk kell a polcra kihelyezni (polcszervizes szolgáltatás) az árut. Az eladási ár nemcsak az áru árát, hanem annak a logisztikai folyamatát is tartalmazza, egészen a polcra való kihelyezésig. Ehhez cégünk alvállalkozókat vesz igénybe, de gyakran közvetlenül a vevőinktől rendeljük meg e tevékenységet. A logisztikai, illetve a polcszervizes szolgáltatás alvállalkozói tevékenységnek minősül? Ha a vevőnk nyújt szolgáltatást számunkra a termékértékesítésünk érdekében, az közvetített szolgáltatásnak számít?
Megjelent a Számviteli Levelek 275. számában (2012. október 31.), 5634. kérdésszám alatt
pontgyűjtő akció
ponyvaelszámolás Alvázra vásárolt plató és TIR-ponyva minősítése
A tehergépkocsi járóképes alvázára vásárolt plató és TIR-ponyva egyedileg minősíthető-e, és ha igen, de egy éven belül - a fokozott igénybevétel miatt - elhasználódik, akkor nem minősül befektetett eszköznek?
Megjelent a Számviteli Levelek 392. számában (2018. szeptember 27.), 7719. kérdésszám alatt
portfólió
portfóliókezelés
portfóliós nyilvántartás Portfóliókezelésbe adott vagyon nyilvántartása
Társaságunk portfóliókezelési szerződés alapján 100 egység pénzt adott át az alapkezelőnek. A portfóliókezelő dönt a portfólióban megvásárolandó instrumentumokról, az ügyletek időpontjáról. A portfólió összetételéről és piaci értékéről rendszeres tájékoztatást kapunk. Jól gondolom-e, hogy a portfólió egyes elemeinek mozgását nem kell könyvelni? A kezelt vagyont a befektetett pénzügyi eszközök között 100 egységen kell nyilvántartani mindaddig, amíg a csomag jelentős értékvesztést nem szenved el? A portfóliócsomag piaci értékének növekedését nem szabad könyvelni, ha nem választottuk a valós értéken történő könyvelést? A portfóliókezeléshez kapcsolódóan csak akkor kell könyvelni, ha társaságunk a teljes csomag vagy a csomag egy részének visszaváltásáról dönt? Kérem, válaszukban jelezzék, hogy a számviteli törvény mely paragrafusa ad iránymutatást a kérdésben!
Megjelent a Számviteli Levelek 373. számában (2017. október 11.), 7428. kérdésszám alatt
postabélyeg Postabélyeg költségkénti elszámolása
Futárpostai szolgáltatást ellátó gazdasági társaság megbízói postai küldeményeinek a továbbításához jelentős mennyiségű postabélyeget vásárol. Milyen költségnemben helyes a beszerzett postabélyegeket elszámolni? A mérlegfordulónapig fel nem használt postabélyegek értékét melyik mérlegsoron indokolt kimutatni?
Megjelent a Számviteli Levelek 234. számában (2010. december 16.), 4836. kérdésszám alatt
postaköltség
pótakkumulátor Pótakkumulátor nyilvántartása
Társaságunk elektronikus targoncákat fog beszerezni. Várhatóan két targonca kerül beszerzésre, és azokhoz egyidejűleg egy darab pótakkumulátor is. A folyamatos használat miatt szükséges a tartalékakkumulátor beszerzése, mert ha munka közben lemerül az akkumulátor, akkor a targoncákat nem lehet addig használni, amíg fel nem töltődik.
Megjelent a Számviteli Levelek 321. számában (2015. március 12.), 6585. kérdésszám alatt
pótbefizetés
pótbefizetés (rt.) Pótbefizetés visszafizetése új tulajdonosnak
A 6651. számú kérdésre adott válaszban - véleményem szerint - téves az a következtetés, hogy a pótbefizetés jogosultjánál az összeg az Szja-tv. 68. §-a szerint adózna, mint a vállalkozásból kivont jövedelem. Az idézett törvény pontosan nevesíti az e szakasz alá tartozó jövedelmeket. Ebben a kérdésbeli eset nem szerepel. Mivel nem szerepel egyik különös szabályban sem, így az általános adóztatási elv szerint egyéb bevételként lesz adóköteles, 16% szja- és 27% eho-adóteher mellett. Álláspontom szerint olyan jövedelemről van szó, amelynek - bár átadója a kft. - juttatója nem kifizető (hiszen egy kvázi elszámolásra átvett pénzösszeget ad vissza), ezért az eho megfizetésére a magánszemély lesz kötelezett, ebből eredően pedig az szja-ban alkalmazható a 78%-os szabály.
Megjelent a Számviteli Levelek 328. számában (2015. július 16.), 6712. kérdésszám alatt
pótbefizetés elengedése Pótbefizetés elengedése
A kft. egyszemélyi tulajdonosa lemond a korábban, a veszteség fedezetére teljesített pótbefizetésről. Hová könyvelje a kft. a lekötött tartalékba elszámolt és nyilvántartott pótbefizetést a lemondást követően? Átvezetheti-e, át kell-e vezetnie az eredménytartalék javára?
Megjelent a Számviteli Levelek 398. számában (2019. január 10.), 7810. kérdésszám alatt
pótbefizetés nyilvántartása Euróban teljesített pótbefizetés nyilvántartása
A társaság forintban vezetett könyveiben a veszteség pótlására teljesített befizetést - taggyűlési határozatban rögzített euróösszegben - a banki nap árfolyamán mutatja ki. Amikor áttért forintról euróban történő könyvvezetésre, akkor az új devizában készített nyitó mérlegben a lekötött eredménytartalék során a pótbefizetésnek az átutalt, a visszafizetendő euróösszegnek kell-e szerepelnie, vagy az áttérés napján érvényes árfolyammal átszámított összegnek? Az így kimutatott kötelezettség kevesebb, mint az eredetileg átutalt euróösszeg. Melyik összeg szerepeljen az áttérés utáni nyitó mérlegben?
Megjelent a Számviteli Levelek 249. számában (2011. augusztus 25.), 5123. kérdésszám alatt
pótbefizetés önkéntesen Pótbefizetés önkéntesen?
Az új Ptk. hatálya alatt működő kft. társasági szerződése nem jogosítja fel a taggyűlést arra, hogy a veszteség fedezetére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára. A veszteség fedezetére a tagok önkéntesen, saját elhatározásból teljesíthetnek-e pótbefizetést, függetlenül attól, hogy a társasági szerződésben ilyen előírás nincs?
Megjelent a Számviteli Levelek 320. számában (2015. február 19.), 6561. kérdésszám alatt
pótbefizetés visszafizetése
pótdíj
pótkocsi Pótkocsi amortizációja
Rendszámmal ellátott tehergépkocsival vontatott pótkocsi hány százalékkal amortizálódik?
Megjelent a Számviteli Levelek 105. számában (2005. április 28.), 2157. kérdésszám alatt
praxishitel Praxishitel átvállalása
A praxishitelt az orvos-bt. átvállalta. Elszámolhatja-e költségként a kamatot és az árfolyamveszteséget, mint a vállalkozás érdekében felmerült költséget? Köteles-e ezeket áthárítani az orvos tagra, akinek semmi személyes külön előnye nem származik abból, hogy a praxist nem ő fizette ki, hanem a bt.-je? Ő tartozik most a bt.-nek a praxis árával. A bt. viszont hasznot húz abból, hogy praxis­joggal rendelkező orvosa van, aki nélkül nem is működhetne.
Megjelent a Számviteli Levelek 270. számában (2012. augusztus 16.), 5551. kérdésszám alatt
praxisjog
prémium
próbadarabok elszámolása Próbadarabok elszámolása
Az anyacég kereskedelmi árut küld belföldi leánycégének. Az árucikkek között vannak próbadarabok is, amelyek csomagolásán ezt feltüntetik, de az anyacég számlájában a cikkekre jellemző egységáron szerepelnek. Belföldön kiskereskedők felé értékesítenek, a részükre kiállított számlában a próbacikkek nulla értéken szerepelnek, mert ezeket ténylegesen nem értékesítik. A belföldön kiadott próbatermékekről havonta összesítő készül, amely alapján az anyacég helyesbítő számlát állít ki. Helyes ez a gyakorlat?
Megjelent a Számviteli Levelek 267. számában (2012. június 14.), 5482. kérdésszám alatt
próbaüzemeltetés
programhiba Bérszámfejtő program hibája
Bérszámfejtő programunk programhiba folytán a leszámoló dolgozóknak rosszul számolta ki a bérüket. Így cégünk többet fizetett ki, mint amennyit ki kellett volna fizetnie. A hiba akkor derült ki, amikor a programot megjavították. Az így számfejtett összeget cégünk a dolgozóktól már nem kaphatja vissza. A túlfizetést hova kell könyvelni? Az 541. számlára vagy a 8. számlaosztályba?
Megjelent a Számviteli Levelek 166. számában (2008. január 10.), 3470. kérdésszám alatt
programkártya Programkártya minősítése
Pénznyerő automata géphez ún. programkártya is tartozik, amely biztosítja a gép működését. A géppel együtt számlázott programkártyát a szellemi termékek vagy a tárgyi eszközök között kell szerepeltetni?
Megjelent a Számviteli Levelek 115. számában (2005. október 13.), 2372. kérdésszám alatt
programkövetési díj
projektcég Projektcég beruházása
Önkormányzati tulajdonú cég vagyunk. A tulajdonos elvárása, hogy induló nagyberuházásunkat projektcég keretében valósítsuk meg. A pályázati elszámolás is megköveteli a korrekt elkülönítést. A projektcég 100%-ban cégünk tulajdonában van. A pályázat előkészítését, a beruházás gazdaságossági számításait, az előzetes terveket még a projektcég létrehozása előtt meg kellett csinálni, az az anyacég könyveiben szerepel befejezetlen beruházásként. Át lehet ezt számlázni a projektcégre? Az átszámlázást viszont nem fogadnák el beruházási kiadásként a pályázati elszámolás során! A beruházás az anyacég telkén valósulna meg. Az építési beruházást a projektcég aktiválja. A beruházás érdekében a telken - a kivitelezés megkezdése előtt - bontást kell végezni, ezzel a projektcég beruházási költségeit kellene növelni, pályázati forrásból lehetne elvégezni. Az átszámlázás a pályázati elszámolás szempontjából érdekes. A projektcégekkel kapcsolatos tudnivalókról tudnak-e ajánlani valamilyen irodalmat?
Megjelent a Számviteli Levelek 294. számában (2013. október 24.), 6062. kérdésszám alatt
projektelszámolás
projektmenedzsment-szolgáltatás Projektmenedzsment-szolgáltatás a mérlegfordulónapon
Társaságunk projektmenedzsment-szolgáltatást nyújt más vállalkozások futó projektjeihez, amelynek keretében jelentős számú folyamatban lévő munka van év végén, amit nem lehet kiszámlázni. A társaság éves eredményének megállapítását - az összemérés elvének érvényesülését - miként tudjuk biztosítani? A folyamatban lévő munkák készültségi fokának megfelelő összegű, még nem számlázott bevételek elhatárolásával, vagy csak a befejezetlen szolgáltatás tényleges utókalkulációjával - a felmerült közvetlen költségek meghatározásával -, amihez sajnos nincs megfelelő nyilvántartásunk?
Megjelent a Számviteli Levelek 382. számában (2018. március 22.), 7562. kérdésszám alatt
promóciós ajándék
promóciós költség
Ptk. átmeneti rendelkezései Ptk. átmeneti rendelkezéseinek alkalmazása
A 2013. évi CLXXVII. törvény 9. §-ának (5) bekezdése szerint: A Ptk. hatálybalépésekor működő, az 1959. évi IV. törvényben nevesített állami vállalat, tröszt, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyes jogi személyek vállalata, valamint a leányvállalat a 2014. március 14-én hatályos, rá vonatkozó jogszabályok szerint működhet tovább, azonban ilyen típusú jogi személyek nem alapíthatók. A hivatkozottak jelentik-e azt, hogy a nevesített gazdálkodó szervekre nem vonatkozik a 2015. 03. 15-től hatályos, az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló 2013. évi CLXXVI. törvény? Ha nem vonatkozik rájuk, akkor e gazdálkodó szervek nem alakulhatnak át? Csak végelszámolással vagy felszámolással szűnhetnek meg?
Megjelent a Számviteli Levelek 330. számában (2015. augusztus 19.), 6735. kérdésszám alatt