Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

magáncélú használat
magáncélú pénzhasználat Evás bt. kültagjának vásárlása külföldről
Az evás bt. kültagja kérdezi, vásárolhat-e magánjellegű termékeket, szolgáltatásokat külföldről (és belföldön) átutalással az evás bt.-bankszámlán keresztül? Ha igen, meg kell-e őriznie a különböző vásárlások számláit? Ha igen, meddig?
Megjelent a Számviteli Levelek 177. számában (2008. június 12.), 3716. kérdésszám alatt
magángazdaság Magángazdaságból kivont áru átadása
Házastársak elváltak. A vagyonközösség megosztásának részeként a férj a magánvállalkozásából 10 millió forint értékű árut ad át a feleségének. Az átvett árut a feleség bevitte az általa újonnan alapított kereskedelmi kft.-be. Kíséri-e számla az átadást? Kinél hogyan jelentkezik az áfafizetés, illetve -visszaigénylés lehetősége? Hogyan kell az áru átadását könyvelni a vállalkozónál, hogyan az átvételnél? Az átvett áru értékével meg kell-e növelni az adóalapot?
Megjelent a Számviteli Levelek 56. számában (2003. március 20.), 1160. kérdésszám alatt
magánklinika Magánklinikai vizsgálatok számlázott díjának minősítése
Magánklinika vállalkozások vezetőinek és alkalmazottainak teljes kivizsgálását vállalja. A vizsgálat számlázott díja besorolható-e a természetbeni juttatások közé, és ha igen, milyen adók terhelik?
Megjelent a Számviteli Levelek 19. számában (2001. október 11.), 361. kérdésszám alatt
magánnyugdíjpénztár Elkülönítés magánnyugdíjpénztárnál nem fizető tagok hozamából
Magánnyugdíjpénztárnál hogyan kell könyvelni az 1997. évi LXXXII. törvény 62/A. §-ának (2) bekezdése alapján a tagdíjat nem fizető tagok hozamából a működési és likviditási tartalék javára levont összegeket?
Megjelent a Számviteli Levelek 394. számában (2018. október 25.), 7754. kérdésszám alatt
magánnyugdíjpénztári tagdíj Magán-nyugdíjpénztári tagdíjak bevallása
Kérem segítségüket arra vonatkozóan, hogy hol érhető el, hogyan teljesíthető a 2011 de­cemberében újrainduló magán-nyugdíjpénztári tagdíjak bevallása a pénztáraknak! Több nyugdíjpénztár honlapján sem találtam nyomtatványt vagy segédletet erre vonatkozóan.
Megjelent a Számviteli Levelek 261. számában (2012. március 8.), 5331. kérdésszám alatt
magánóvoda Magánóvoda költségei
Németországi anyacég Magyarországra küldött (kiküldetési szerződéssel) munkavállalójának gyermeke magánóvodába jár. Ennek költségét az óvoda az anyacégnek számlázza, az anyacég pedig a leányvállalatra terheli át. Elszámolható-e a költség, illetve milyen számviteli és adózási következményei vannak?
Megjelent a Számviteli Levelek 207. számában (2009. október 15.), 4327. kérdésszám alatt
magánszemély
magánszemély (túlfizetés) Magánszemély túlfizetése a társaságnál
A vendéglátó kft. ügyvezetője 2018. áprilisban mobiltelefon-szolgáltatójával előfizetéses szerződést kötött mint magánszemély. Májustól a kft. lett az előfizető. A 2018. május havi telefonszámlán -2149 Ft díjcsomagegyenleg átvezetése szerepel, a magánszemély túlfizetését a kft. telefonszámláján írták jóvá, és csökkentették a befizetendő telefonköltség összegét. Helyes-e, ha a kft. a 2149 forintot az egyéb bevételek közé könyveli?
Megjelent a Számviteli Levelek 396. számában (2018. november 21.), 7779. kérdésszám alatt
magánszemély bérbeadása
magánszemély beszerzései Alkalmazott által beszerzett tételek bizonylatolása
A kft. alkalmazottja beszerzett néhány tételt a kft. számára, és saját bankkártyával fizetett. A kft. pénzkezelési szabályzatában nem szerepel az, hogy kiadási és bevételi bizonylatokat ír, mert eddig az összes pénztári tételt készpénzes bizonylat alapján rögzítette. Helyes megoldás-e ebben az esetben, ha a meglévő számla alapján könyveljük a kiadást? Ha kiadási és bevételi bizonylatot állítanánk ki, helyes megoldás lenne az, ha a kiadási bizonylat nem a szállító nevére szól, hanem az alkalmazott lesz a pénzátvevő?
Megjelent a Számviteli Levelek 373. számában (2017. október 11.), 7419. kérdésszám alatt
magánszemély hitele
magánszemélyek ajándékozása Magánszemélyek közötti ajándékozás (szja)
A Számviteli Levelek 183-as számában megjelent 3818. Árva gyerek bankszámlájára átutalt összeg című tájékoztatással kapcsolatosan kérdezem, hogy a bankszámlára történő utalással teljesített ajándékozás esetén nincs szja-kötelezettség? Jelenti ez azt, hogy a társasági adó megfizetésével bármely magánszemélynek adómentesen adhatunk ajándékba pénzt, feltéve hogy azt a bankszámlára utaljuk, és nincs velünk semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban?
Megjelent a Számviteli Levelek 193. számában (2009. március 5.), 4013. kérdésszám alatt
magánszemélyek kölcsöne
magántulajdon Magántulajdonú nyaraló bérbeadása
Van-e lehetőség arra, hogy a kft. tulajdonosa a saját tulajdonában lévő nyaralót kiadja a kft.-n keresztül? Esetleg szerződéssel?
Megjelent a Számviteli Levelek 82. számában (2004. április 29.), 1696. kérdésszám alatt
management fee Vezetői tanácsadás
A külföldi anyavállalatok minden év végén számlát bocsátanak ki a magyar leányvállalatok részére management-fee címen az év közben nyújtott vezetői tanácsadás ellenértékeként. Kell-e e szolgáltatás ellenértékével növelni a társasági adó alapját? Kell-e, s ha igen, hogyan e munkák teljesítését, megvalósulását igazolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 75. számában (2004. január 22.), 1561. kérdésszám alatt
maradék anyag felhasználása Maradék anyagokból párnák készítése
Egy méteráru-értékesítéssel és párnák, terítők, hímzések értékesítésével foglalkozó cég a maradék (korábban készleten lévő) anyagokból párnákat varr, és azokat értékesíti. Ezek az anyagok: korábban többméteres tekercsben készletre rendelt, de abból megmaradt anyagdarabok, anyagminták, amelyeket a forgalmazók küldtek, hogy az ügyfél ezekből választhasson, már selejtezett anyagdarabok. Ezeket az anyagokat, illetve az abból készült termékeket (főleg díszpárna) hogyan kezeljük adó- és számviteli szempontból? Hogyan vegyük készletre? Hogyan számoljuk el ezek elábéját? Hogyan igazoljuk, hogy anyagdarabokból készült? Mint készterméket áfásan értékesítsük?
Megjelent a Számviteli Levelek 364. számában (2017. április 27.), 7278. kérdésszám alatt
maradványérték
márkanév Márkanév alapítása
Egy részvénytársaság új termékcsaládot alakított ki. Ezek forgalmazása új márkanév alatt valósulhat meg. A márkanév megalapozása és piaci bevezetése - önálló projekt keretében - olyan jelentős extraköltségekkel jár, amelyek várhatóan a termékcsalád több évre tervezett forgalmában térülnek meg. Van-e arra lehetőség, hogy ezeket az extraköltségeket a társaság ne a felmerülés évében számolja el eredménye terhére? Ha igen, milyen dokumentációval kell az elhatárolást alátámasztani?
Megjelent a Számviteli Levelek 51. számában (2003. január 9.), 1035. kérdésszám alatt
marketingakció Marketingakció árengedménye
Az áramszolgáltató vállalkozás a fogyasztás növelése érdekében 2006. október 1-jétől 2007. április 30-ig meghirdetett marketingakciója keretében lehetővé tette azok számára, akik elektromos sütő-, főző-, fűtőberendezést vásároltak, hogy a névre szóló számla végösszegének 10 százalékát az aktuális havi áramdíjszámla fizetendő összegéből levonják. Hogyan kell elszámolni az áramszolgáltatónál az árbevételt és áfát tartalmazó követelés összegéből a 10 százaléknak megfelelő, pénzügyileg már rendezettnek tekintendő összeget? Kell-e, lehet-e a jövőbeni várható összegre céltartalékot képezni? Milyen adóvonzata van, lehet az akciónak?
Megjelent a Számviteli Levelek 146. számában (2007. február 22.), 2997. kérdésszám alatt
marketingköltség Marketingköltségek elszámolása
Cégünk egy országosan forgalmazott termék kizárólagos forgalmazója Magyarországon. A termék gyártója nemzetközi szinten a termék forgalmazásával kapcsolatban új irányelveket, teljesen új designt alakított ki, amivel párhuzamosan a termék egy új verzióját is bevezette a nemzetközi piacon. Hogyan kezeljük azt a problémát, hogy az új termék és az új design bevezetésével kapcsolatban ugrásszerűen megemelkedett a marketingköltség?
Megjelent a Számviteli Levelek 217. számában (2010. március 18.), 4520. kérdésszám alatt
marketingszolgáltatás Marketingszolgáltatás külföldön
Magyarországon székhellyel rendelkező társaság marketingszolgáltatásról számlát állít ki EU-tagállambeli és harmadik országbeli partnere részére. Ebben az esetben a kiszámlázott szolgáltatást terheli-e áfafizetési kötelezettség?
Megjelent a Számviteli Levelek 124. számában (2006. március 2.), 2533. kérdésszám alatt
más vállalkozás kötelezettsége Más vállalkozás számláinak kiegyenlítése
"A" társaság folyamatos gazdasági kapcsolatban van "B" társasággal mint vevőjével, és "C" társasággal mint szállítójával. A három társaság kölcsönösen megállapodott, hogy a "B" társaság az "A" társaság számláit nem az "A" társaságnak fizeti, hanem a "C"-nek. A "B" társaság minden egyes átutaláskor készít egy elszámolást, amit megküld az "A" és a "C" társaságnak is, hogy az átutalt összeggel "A" társaság mely számláit fizette ki. Az "A" és "C" társaság időszakonként egyeztet és rendezi az esetleges eltérést. Helyes ez így? Ha nem, akkor milyen jogszabályi előírásokba ütközik?
Megjelent a Számviteli Levelek 120. számában (2006. január 5.), 2464. kérdésszám alatt
másodfokú határozat Másodfokú határozat könyvelése
Az adóhatóság másodfokú határozatában milliárdos nagyságrendű áfahiányt állapított meg. Az adózó bizományosi konstrukcióban vásárolt különféle árukat, amelyeket adómentes közösségi értékesítésként adott el. Az adóhatóság a beszerzési számlákat nem fogadta el adólevonási jogot keletkeztető dokumentumként, az ügylet egészét fiktívnek minősítette. A felszámolás alatt álló adózó bírósági felülvizsgálatot kér. Jelen kérdésünk a következményekre vonatkozik: a jogerős határozat birtokában hogyan kell kezelni a határozat megállapításait? A bejövő, a kimenő számlákat sztornírozni kell? Ha igen, akkor fontos, hogy az érintett partner megkapja a sztornószámlát? A könyvelés során változik az adózás előtti eredmény és így az adófizetési kötelezettség is? Ha lényeges a saját tőkére gyakorolt hatása, akkor a beszámolót ismételten közzé kell tenni? Mi lesz majd a számviteli teendő, ha a bíróság - részben vagy egészében - helyt ad az adózó keresetének? Az adóhatóság az áfavizsgálatok után átfogó vizsgálatot is indított. Kötelező-e figyelembe vennie az átfogó vizsgálat során az áfavizsgálatok fent említett jogerős megállapításainak a következményeit?
Megjelent a Számviteli Levelek 218. számában (2010. április 1.), 4522. kérdésszám alatt
másodosztályú termék Másodosztályú termék elszámolása
A szövetkezet zöldségfelvásárlással foglalkozik. A termelőktől az 1. osztályú árut vásárolja fel, a 2. osztályú árut otthagyja a felvásárlónál. Felmerült egy olyan lehetőség, hogy a 2. osztályú árut megveszi egy cég a szövetkezettől. A készletnyilvántartásban azonban nem szerepel ez az árumennyiség. Mi a helyes elszámolási mód a 2. osztályú termékek esetében?
Megjelent a Számviteli Levelek 382. számában (2018. március 22.), 7561. kérdésszám alatt
média-hirdetésfelület Médiahirdetésfelület-értékesítő számlája
A gazdasági reklámtevékenységről szóló 2008. évi XLVIII. törvény 2015. július 4-i hatállyal történt módosítása a törvénybe beiktatta a 3. § s) pontjaként a médiahirdetésfelület-értékesítő kategóriát, amely a reklámközvetítő megbízásából és nevében köt szerződést hirdetésfelület értékesítésére a reklámozó felé. Az 5/B. § (5) bekezdése szerint a szolgáltatásról a számlát a reklám közzétevője nevében eljáró médiahirdetésfelület-értékesítő is kiállíthatja.
Kérdéseim:
1. A reklámszolgáltatásra vonatkozó számlát a médiahirdetésfelület-értékesítő a saját nevében, vagy megbízója, a reklámközzétevő nevében állítja ki?
2. Ha saját nevében állítja ki a számlát,
a) akkor azt hogyan kell elszámolnia, könyvelnie?
b) hogyan, milyen bizonylattal kell elszámolnia a számlázott összeget a reklámközzétevővel, különös figyelemmel az áfa elszámolására, arra, hogy a reklámközzétevő nem a médiahirdetésfelület-értékesítő, hanem a reklámozó részére nyújt szolgáltatást?
3. Ha a médiahirdetésfelület-értékesítő a számlát nem a saját nevében, hanem megbízója, a reklámközzétevő nevében állítja ki, akkor
a) a számlán számlakibocsátóként a reklámközvetítőt kell-e feltüntetni?
b) a számla kiállítására alkalmazni kell-e az áfatörvény 160-161. §-ában és a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 15. §-ában foglaltakat?
Megjelent a Számviteli Levelek 332. számában (2015. szeptember 24.), 6782. kérdésszám alatt
megbízás
megbízás (díjazás nélkül) Díjazás nélküli megbízás
Más fórumon azt az információt kaptam, hogy díjazás nélküli megbízási szerződés bárkivel köthető, függetlenül attól, hogy a gazdasági társasághoz milyen jogviszony fűzi. A Ptk. 478. § (1) bekezdése szerint: "A megbízó díj fizetésére köteles, kivéve ha az ügy természetéből, illetőleg a felek közötti viszonyból arra lehet következtetni, hogy a megbízott az ügy ellátását ingyenesen vállalta." Milyen esetben lehet ingyenes megbízási szerződést kötni és kivel? Olyan magánszeméllyel is lehet ingyenes szerződést kötni, akinek nincs tagsági jogviszonya, akár egy "külsőssel" is? Az ingyenes szerződés nem minősül "feketefoglalkoztatásnak"?
Megjelent a Számviteli Levelek 269. számában (2012. július 26.), 5517. kérdésszám alatt
megbízási díj (elszámolása)
megbízási jogviszony
megbízott költségei Megbízással kapcsolatos költségek elszámolása
Autókereskedő cég hogyan jár el helyesen, illetve milyen bizonylatok kibocsátására kötelezett abban az esetben, ha a vevő meghatalmazza őt, hogy helyette végezze el az átíratást stb.? A vevő ennek a fedezetét pénzben átadja. A bizonylatok a vevő nevére szólnak. Miről kell a bevételi, illetve a kiadási pénztárbizonylatot kiállítani? Kinek a nevére? Mi a megoldás?
Megjelent a Számviteli Levelek 296. számában (2013. november 21.), 6105. kérdésszám alatt
megbízott költségei a megbízónál Megbízott munkavállalóinak a költségei a megbízónál
A magyar cég két külföldi fiókteleppel rendelkezik, és további átalakításokat terveznek a cég struktúrájában. Ehhez a már meglévő és leendő vezetők képzését a magyar cég bonyolítaná le, amihez egy magyar tanácsadó vállalkozó szolgáltatását venné igénybe. A cég sajátosságaiból adódik, hogy a szolgáltatónak több esetben kell külföldre utaznia az oktatások időpontjában, de a megállapodás alapján ezen utazási és szállásköltségekről a számlák a magyar cég nevére érkeznek majd, a magyar cég téríti meg ezeket, azok nem épülnek be a vállalkozó szolgáltatási díjába. A magyar cég nevére készül majd a repülőjegyszámla a vállalkozónál munkaviszonyban álló dolgozók utazásairól. Megállapodhatnak-e a felek abban, hogy a vállalkozó díja nem tartalmazza ezeket az utazási költségeket, azokról a megbízó gondoskodik közvetlenül a számára kiállított számla ellenében? E költségtérítések személyijövedelemadó- és járulékmentesek lesznek? Szükséges-e kiküldetési rendelvénnyel is alátámasztani?
Megjelent a Számviteli Levelek 330. számában (2015. augusztus 19.), 6744. kérdésszám alatt
megmunkálás
megőrzés A folyószámla megőrzése
Az új Szt. 169. §-ának (4) bekezdése szerint: "A folyószámláknál az elévülési idő a folyószámla megszűnésének időpontjával kezdődik." Hogyan kell ezt érteni? Állandó partnereink esetében a folyószámlát a társaság megszűnéséig kell megőrizni?
Megjelent a Számviteli Levelek 10. számában (2001. május 17.), 175. kérdésszám alatt
megőrzési idő Könyvelői szoftver megőrzése
Meddig kell a használt könyvelői szoftvert megőrizni a használat megszüntetését követően?
Megjelent a Számviteli Levelek 216. számában (2010. március 4.), 4490. kérdésszám alatt
megrendelés Támogatásmegrendelés ellenértéke, áfakötelezettsége, elszámolása
Milyen áfakötelezettség kapcsolódik ahhoz a kapott támogatáshoz, amely támogatás konkrét megrendelés ellenértéke? Társaságunk reklámmegállapodás alapján sportegyesületet támogat. Hol számolható el a támogatás összege, és van-e valamilyen adóvonzata?
Megjelent a Számviteli Levelek 6. számában (2001. március 22.), 97. kérdésszám alatt
megszűnés
megszűnés jogutód nélkül Jogutód nélküli megszűnés számvitele a tulajdonosnál

Kérdés: A jogutód nélküli megszűnéssel kapcsolatos, a tulajdonost érintő tételeket 2015. év végéig a rendkívüli tételek között kellett kimutatni. Január 1-jétől nincs sem rendkívüli bevétel, sem rendkívüli ráfordítás, továbbá az ún. bruttó elszámolás helyett az ún. nettó elszámolás érvényesül. Az új előírások szerint hogyan kell könyvelni? Ha lehet, akkor a könyvelést számszerű adatokkal kérem bemutatni.

Megjelent a Számviteli Levelek 345. számában (2016. május 12.), 6978. kérdésszám alatt
megszüntetett társaság Megszüntetett társasággal szembeni követelés áfája
Cégünk 2017. évben keletkezett követelést tart nyilván egy olyan céggel szemben, amelyet 2018 novemberében a cégbíróság kényszertörlési eljárás keretében megszüntetett. A társaság - a kényszertörléssel egy időben eltiltott - képviselője ellen feljelentést tettünk, amelyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Szeretnénk a követelés áfáját behajthatatlan követelés okán visszaigényelni, azonban - értelmezésem alapján - erre a cég törölt adószáma miatt nincs módunk. Kérem állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy helyesen értelmezem-e az Áfa-tv. idevágó rendelkezéseit, mely szerint a kényszertörléssel megszüntetett céggel szembeni követelés esetében nincs lehetőség a behajthatatlan követelés elszámolására.
Megjelent a Számviteli Levelek 432. számában (2020. szeptember 24.), 8325. kérdésszám alatt
megtakarítás adómentessége Ismeretlen megtakarítási forma adómentessége
Egyéni vállalkozó orvos 2009-től fejlesztési tartalékot képzett. Egy 2012 októberében megjelent orvosi szaklap arról ad tájékoztatást, hogy a képzett fejlesztési tartalékot, valamint újonnan betett tőkét (tőkeszámlát nyit) költségként, ráfordításként elszámolhatja. Ezt egy kft. végezné. A piacon jelen van egy olyan megtakarítási forma, amelynek - amikor fizet a vállalkozó saját magának - sem járulék-, sem adóvonzata nincs, és a teljes összeg költségként elszámolható a jelen adójogszabálynak megfelelően. Milyen jogszabály alapozza meg ezt a megtakarítási formát, és hogyan teheti ezt meg a fejlesztési tartalékkal szemben?
Megjelent a Számviteli Levelek 281. számában (2013. március 7.), 5779. kérdésszám alatt
megváltozott munkaképességű személy
méhek amortizációja Méhcsalád nyilvántartása, amortizációja
Egy kft. méhészkedéssel kíván foglalkozni. A méhcsaládok beszerzése várhatóan 30 000 Ft/db áron történik. A beszerzett méhcsaládok elszámolhatók-e a beszerzéskor egy összegben költségként, vagy tenyészállatként kell állományba venni? Egy méhcsalád esetében az anyaméh 2-3 évig él, míg a dolgozó méhek nyári időszakban 50-60 napig. A méhcsalád 2-3 év után teljesen kicserélődik.
Megjelent a Számviteli Levelek 269. számában (2012. július 26.), 5532. kérdésszám alatt
méhészet Méhcsalád nyilvántartása, amortizációja
Egy kft. méhészkedéssel kíván foglalkozni. A méhcsaládok beszerzése várhatóan 30 000 Ft/db áron történik. A beszerzett méhcsaládok elszámolhatók-e a beszerzéskor egy összegben költségként, vagy tenyészállatként kell állományba venni? Egy méhcsalád esetében az anyaméh 2-3 évig él, míg a dolgozó méhek nyári időszakban 50-60 napig. A méhcsalád 2-3 év után teljesen kicserélődik.
Megjelent a Számviteli Levelek 269. számában (2012. július 26.), 5532. kérdésszám alatt
meleg étel
melegétkezési utalvány Melegétkezési utalvány 12 hónapra
Helyesen jár-e el a kft., ha év végén (eredményét látva) egyszerre vásárolja meg dolgozóinak a 12 havi melegétkezési utalványt, egyszerre adja át, és a decemberi járulékbevallásában vallja be és fizeti meg a 12 hónap melegétkezési utalvány kedvezményes adóját?
Megjelent a Számviteli Levelek 226. számában (2010. augusztus 26.), 4676. kérdésszám alatt
melioráció Melioráció amortizációja
Szántó művelési ágú bérelt földterület öntözését csepegtetős rendszerű beruházással ("melioráció") kívánja a bérlő társaság megoldani a bérbeadó hozzájárulásával. A bérlő eszközei között nyilvántartásba vett tárgyi eszköz után a társasági adóban milyen mértékű értékcsökkenés számolható el?
Megjelent a Számviteli Levelek 164. számában (2007. november 22.), 3429. kérdésszám alatt
mellékszolgáltatás Munkaviszony mellett mellékszolgáltatás
Korlátolt felelősségű társaság tulajdonosa munkaviszony keretén belül látja el az ügyvezetői tisztséget, és ezenfelül a társaságban mellékszolgáltatás keretében kíván a nem vezetői tisztséghez kapcsolódóan közreműködni. Díjazása után mennyi a járulékfizetési kötelezettség?
Megjelent a Számviteli Levelek 188. számában (2008. december 11.), 3923. kérdésszám alatt
menedzsmentköltség Vezetői tanácsadás
A külföldi anyavállalatok minden év végén számlát bocsátanak ki a magyar leányvállalatok részére management-fee címen az év közben nyújtott vezetői tanácsadás ellenértékeként. Kell-e e szolgáltatás ellenértékével növelni a társasági adó alapját? Kell-e, s ha igen, hogyan e munkák teljesítését, megvalósulását igazolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 75. számában (2004. január 22.), 1561. kérdésszám alatt
menetjegytérítés Menetjegytérítés elszámolása
A vállalkozás a dolgozóknak bérletet vásárol, anyagjellegű egyéb költségként számolja el, az áfát nem igényli vissza. A dolgozó által térített összeget nem számlázza, arról bevételi pénztárbizonylatot állít ki, és csökkenti a költségként elszámolt összeget megtérülésként. Helyesen járunk el?
Megjelent a Számviteli Levelek 63. számában (2003. július 3.), 1307. kérdésszám alatt
méretre vágás Méretre vágás minősítése
Bútorlapszabászat a vásárolt bútorlapokat a vevő kérésének megfelelő méretre vágja, és úgy értékesíti. A megvásárolt bútorlap elábé vagy anyagköltség?
Megjelent a Számviteli Levelek 181. számában (2008. augusztus 28.), 3793. kérdésszám alatt
mérlegfordulónap
mérlegfordulónapi értékelés
mérlegképes könyvelő
mérlegkészítés díja Mérlegkészítés díja
Könyvelőiroda - az ügyfeleivel kötött, szerződésben rögzített módon - a mérlegkészítésért 1 havi díjat számít fel, a mérlegkészítést követően, a tárgyévet követő év májusában. Kérdés, hogy a mérlegkészítésért számlázott díj tárgyévi bevétel/költség, vagy időbeli elhatárolással előző évi?
Megjelent a Számviteli Levelek 253. számában (2011. október 20.), 5178. kérdésszám alatt
mérlegminta Mérleg- és eredménykimutatás-minta
Cégünk társasházak kezelésével, közös képviseletével foglalkozik. Az eddig használt társasházi beszámolót milyen számviteli szabályok alapján kell a 2016. éves zárásnál módosítani? Kérjük, tájékoztassanak arról, hol érhető el az új szabályoknak megfelelő 2016. éves beszámoló készítésénél használható mérleg- és eredménykimutatás-minta. Amennyiben lehetséges, az egyéb szervezetekre - társasházakra - vonatkozó letölthető minta helyét is adják meg.
Megjelent a Számviteli Levelek 360. számában (2017. február 16.), 7208. kérdésszám alatt
mérnöki szolgáltatás
mérőkocsi Mérőkocsi üzemanyagának áfája
Rendszeres mérőkocsis méréseket végzünk városi forgalomban. A műszerek az eseményeket folyamatosan, a forgalomban való közlekedés során regisztrálják. A felhasznált üzemanyag áfája ilyenkor visszaigényelhető-e?
Megjelent a Számviteli Levelek 16-17. számában (2001. szeptember 6.), 324. kérdésszám alatt
mesetár Digitális mesetár és költségeinek elszámolása
A kft. mesetabletek és mese-előfizetések értékesítésével foglalkozik. Az előfizetések applikáció formájában telefonra és tabletre letölthetők. A tabletek beszerzésével és az induló 40 mese előállításával kapcsolatos önköltség meghatározása nem okoz gondot, viszont havonta + 4 mese kerül rá a tabletekre, amelyet az előfizetéssel rendelkezők elérhetnek, az új előfizetők már mindig a bővült mesetárat érhetik el. Hogyan kezeljük a havonta előállított pluszmesék előállítási költségét?
Megjelent a Számviteli Levelek 338. számában (2016. január 14.), 6874. kérdésszám alatt
mezei leltár
mezőgazdaság
mezőgazdasági integrációs tevékenység Mezőgazdasági integrációs tevékenység elszámolása
A mezőgazdasági integrációs tevékenységet folytató kft. nettó árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot. A felvásárolt, illetve a bérnevelésből visszavásárolt baromfiállományt bérvágatja, ezt követően belföldre, illetve exportra értékesíti előhűtött, illetve fagyasztott formában, a fagyasztott terméket hűtőházban tárolja. Segítségüket kérem az elszámoláshoz! Forgalmi- vagy összköltségeljárással kell az eredményt kimutatni? Kötelező-e a készletmozgásokat havonta elszámolni, vagy dekádonként elszámolóárakat kialakítani? Kötelező-e az önköltség-számítási szabályzat?
Megjelent a Számviteli Levelek 168. számában (2008. február 7.), 3524. kérdésszám alatt
mezőgazdasági őstermelő
mezőgazdasági szövetkezet Mezőgazdasági szövetkezet megszűnése

Hogyan lehet megszüntetni egy mezőgazdasági szövetkezetet, amelyik csak vagyonmegóvást végez? Az állam a kívülállók és a nyugdíjasok üzletrészét megvásárolta, és azt visszajuttatta a lekötött tartalékba. Jelenleg 21 tag van, amelynek nagy része nyugdíjas.

Megjelent a Számviteli Levelek 372. számában (2017. szeptember 21.), 7410. kérdésszám alatt
mezőgazdasági támogatás
mezőgazdasági tevékenység
mezőőr Mezőőri feladatok ellátása
Mezőőr vagyok, munkaköröm ellátásához saját tulajdonú gépkocsi használatában állapodtam meg a munkáltatómmal. Munkám során bejárom az egész határt, vagyonvédelmi megfigyelést és ellenőrzést végzek. Elszámolhatom-e kiküldetési rendelvényen a naponta megtett kilométereket a 9 Ft/km általános gépkocsi-normaköltséggel és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár és fogyasztási norma alapján az üzemanyag-felhasználást? Megjegyzem, munkaterületemet naponta a főnököm jelöli ki, határozza meg, hogy mi a kiemelt ellenőrzési terület.
Megjelent a Számviteli Levelek 231. számában (2010. november 4.), 4783. kérdésszám alatt
mikrogazdálkodó
mikrogazdálkodói beszámoló
mikrogazdálkodói pénzkezelési szabályzat Mikrogazdálkodói pénzkezelési szabályzat
Mikrogazdálkodói beszámolót készítő gazdálkodó mentesül a pénzkezelési szabályzat elkészítése alól. A pénzkezelési szabályzatban kell meghatározni a napi készpénz záróállományának maximális mértékét. Ha nem kell pénzkezelési szabályzatot készíteni, akkor a mikrogazdálkodó mentesül a maximális mérték meghatározása, illetve az erre vonatkozó szabály alkalmazása alól is? A pénztárban bármekkora összeg lehet?
Megjelent a Számviteli Levelek 298. számában (2014. január 9.), 6143. kérdésszám alatt
mikrovállalkozás
mikrovállalkozói könyvvezetés
minimálbér
minimálbérnél kisebb bér Minimálbérnél kisebb bér utáni járulék
Egy kft. két tulajdonossal rendelkezik. A férj és a feleség tulajdoni hányada 50-50%. Mindkét tulajdonos egyben ügyvezető is. Az ügyvezetői feladatokat 0 Ft-os megbízási jogviszonyban látják el. A kft. egyéb feladatait heti 20 órás munkaviszonyban, havi 50 000 Ft-ért végzik. Szükséges-e a kft.-nek a 78 000 Ft-os minimálbér után megfizetni a járulékokat a két tulajdonos után, vagy elegendő az 50 000 Ft után?
Megjelent a Számviteli Levelek 251. számában (2011. szeptember 22.), 5145. kérdésszám alatt
minimum-járulékalap
minimumjövedelem
minőség-ellenőrzés Minőség-ellenőrzéshez felhasznált anyag elszámolása
Társaságunk őrléssel foglalkozik. A kiszerelt liszt piacának felmérésekor többek között vizsgáltuk a különböző kilós kiszerelésű lisztek küllemét és minőségét. Ehhez vásároltunk különböző kis kiszerelésű liszteket, amelyek a minőség-ellenőrzési osztályra kerültek, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Hogyan kell ezt elszámolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 88. számában (2004. augusztus 19.), 1802. kérdésszám alatt
minőségi csere Vevői reklamáció, minőségi csere
A vevői reklamációt - hibás teljesítés miatt - sok esetben minőségi cserével kezeljük. Egyik esetben a kifogásolt terméket szállítjuk vissza, nem javítható, csak pluszköltséget jelentene. Ez esetben az eredeti kiszállítás és a cseretermék önköltsége az értékesítés önköltségében jelenik meg. Másik esetben visszaszállítjuk. Ez esetben visszavételezzük a saját termelésű készletek közé, és csökkentjük az értékesítés önköltségét. Harmadik esetben visszaszállítjuk, de felhasználása újból nem lehetséges, ekkor visszavételezzük, csökkentjük az értékesítés önköltségét, majd kiselejtezzük. Megfelelő-e az eljárásunk, milyen hatással van az iparűzési adó alapjára?
Megjelent a Számviteli Levelek 289. számában (2013. július 25.), 5959. kérdésszám alatt
minőségi kifogás
minőségvizsgálat Minőségvizsgálathoz kötött eladási ár
Társaságunk olyan szerződést köt partnereivel, amelyben bázisminőséget határoznak meg, arra alapozva az egységárat. A termék tulajdonjogának átszállásakor a szállító kiállítja a számlát. Az áru feladásakor mintát küldünk a minőségvizsgáló intézetnek. A 2-3 hét múlva megállapított minőség és a bázisminőség közötti különbözetet partnereink bonifikációs különbözetként számlázzák. A különbözetet helyesbítő számlával vagy külön (önálló) számlával kell-e számlázni? És milyen időponttal?
Megjelent a Számviteli Levelek 86. számában (2004. július 1.), 1767. kérdésszám alatt
mintaáru nyilvántartása Mintaáru nyilvántartása
Hogyan kell nyilvántartani azt az árut, amelyet kereskedelmi partnereinknél mintaáruként helyezünk el? Ezen mintaáruk teljesen azonosak a normáláruval.
Megjelent a Számviteli Levelek 301. számában (2014. március 6.), 6198. kérdésszám alatt
mintabolt Mintaboltban lévő készlet értékelése
Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Megjelent a Számviteli Levelek 152. számában (2007. május 17.), 3138. kérdésszám alatt
mintadarab Mintadarab átadása a pályázat kiírójának
A termék beszerzésére kiírt pályázat egyik feltétele, hogy a szállítani kívánt termékből egy mintadarabot át kell adni a pályázatot kiíró jogi személynek. Oka a termék bevizsgálása, az ajánlatban szereplő jellemzők ellenőrzése. A mintadarab nettó ára 20-50 ezer forint. A pályázatot kiíró cég általában nem küldi vissza a mintadarabokat, még vesztes pályázat esetében sem. Helyesen jár el a pályázatot benyújtó cég, ha
- a számvitelben az átadott mintadarab értékét a térítésmentes átadás szabályai szerint számolja el,
- a társasági adó alapját nem növeli meg az átadott mintadarab értékével,
- az áfát az átadott termék nettó értéke után megfizeti?
Megjelent a Számviteli Levelek 360. számában (2017. február 16.), 7220. kérdésszám alatt
mintatermék
MKV
mobil állattartó ól Mobil állattartó ól minősítése
Mobil állattartó ól tárgyieszköz-besorolása és értékcsökkenési leírása
Megjelent a Számviteli Levelek 424. számában (2020. április 23.), 8196. kérdésszám alatt
mobil ház Mobil házak értékcsökkenési leírása
Egyik ügyfelem kempingszolgáltatással (szálláshely-szolgáltatással) foglalkozik. Most úgy döntött, hogy mobil házakat is vásárol, és azt is hasznosítja majd szálláshelyként, illetve mobil házként. Ez egy motor nélküli kis mobil ház, amely motorral rendelkező gépjárművel húzható. Ebből következik, hogy le is parkoltatható, lakható. Társasági adó szempontjából kérdés, hogy ez hány év alatt amortizálható? Hány százalék lehet ennek a mobil háznak az értékcsökkenése? Ennek kiadásként történő hasznosítása hány százalékos áfakulcs alá esik?
Megjelent a Számviteli Levelek 361. számában (2017. március 9.), 7236. kérdésszám alatt
mobilflotta Mobilflottáról történő parkolás
Kérem, közöljék a céges mobilflottáról történő parkolás elszámolását! A cégnek vannak teherautói, amelyeket csak munkájuk elvégzéséhez használnak. El kell különíteni a parkolási költséget? Az áfa elszámolása hogyan történik?
Megjelent a Számviteli Levelek 318. számában (2015. január 15.), 6522. kérdésszám alatt
mobiltelefon
mobiltelefon értékcsökkenése Mobiltelefon értékcsökkenése
Társaságunk 100.000 Ft feletti, de 200.000 Ft-ot meg nem haladó mobiltelefont vásárolt, melynek vtsz.-száma 8517. A Tao-tv. 1. és 2. számú melléklete szerint hova kell besorolnunk az eszközt?
Megjelent a Számviteli Levelek 407. számában (2019. június 20.), 7957. kérdésszám alatt
mobiltelefon-feltöltés Mobiltelefon-feltöltés elszámolása
Társaságunk mobiltelefon-feltöltést értékesít, amit a szállító cég utólag a ténylegesen értékesített mennyiségnek megfelelően számláz cégünknek. A szállító számláján szereplő áfa nélküli összeg ELÁBÉ-nak minősül-e? Ha nem, hogyan könyveljük?
Megjelent a Számviteli Levelek 146. számában (2007. február 22.), 2977. kérdésszám alatt
mobiltelefon-vásárlás
monitoringköltség Jövőbeni költségek fedezete
Társaságunk 1993 óta hulladéklerakót üzemeltet. A hulladékgazdálkodásról szóló, hatályos törvény szerint fedezetet köteles biztosítani a hulladéklerakó utógondozására, és legfeljebb 30 évig történő monitorozásának költségeire. 2000. december 31-ig ezen várható, biztos jövőbeni költségekre az árbevételből határoltunk el fedezetet, 2001. január 1-jétől céltartalékot képezhetünk. Helyesen jártunk-e el, illetve helyesen járunk-e el? A leírtak szerint képzett céltartalékot a Tao-tv. elismeri-e adóalap-csökkentőként?
Megjelent a Számviteli Levelek 23. számában (2001. december 6.), 452. kérdésszám alatt
motorcsere Motorcsere minősítése
2008-ban vásároltak egy vontatót (traktort) 26 M Ft + áfáért. 2013-ban a leírással elérték a maradványértéket, a 4 M Ft-ot. Novemberben venni kellett hozzá, és beépíteni egy azonos típusú motort 8 M Ft-ért. A motorcsere miatt a várható használati idő 5 évvel meghosszabbodott. A motorcsere felújításnak vagy karbantartásnak minősül? Az értékcsökkenési leírást a 8 M Ft vagy a 26 + 8 M Ft (csökkentve a maradványértékkel) után kell számolni? Az erőgép motorját 1 M Ft + áfáért értékesítették. Ilyenkor részselejtezést kell csinálni?
Megjelent a Számviteli Levelek 305. számában (2014. május 8.), 6292. kérdésszám alatt
motorkerékpár
MRP
MRP-üzletrész MRP-szervezet üzletrészének visszavásárlása
Az MRP-szervezet a hiteltörlesztés időszakában, a már törlesztett hitel arányában nevesíti a megvásárolt kft. üzletrészeit a tagok között. Az MRP-ből kilépő tagok meglévő üzletrészeit az MRP visszavásárolja. Az így keletkezett kiadás az MRP-ben az alaptevékenységhez kapcsolódik-e? A megvásárolt kft. finanszírozza ugyanis az MRP-szervezetet, ahol az MRP-nek átadott összeg ugyan rendkívüli ráfordítás, de annak összegével csökkenthető az adóalap.
Megjelent a Számviteli Levelek 43. számában (2002. szeptember 5.), 860. kérdésszám alatt
multi-devizahitel Naponta átváltott hitel
A társaság - hitelszerződése alapján - bankhitelét bármikor átválthatja másik devizanemre, egy napon belül többször is (például USD-ről euróra vagy forintra). A napon belüli átváltásból adódó árfolyam-különbözeteket (nyereség-veszteség) lehet-e összevontan könyvelni a 8-as vagy 9-es számlákra?
Megjelent a Számviteli Levelek 236. számában (2011. január 27.), 4896. kérdésszám alatt
multimédiás eszközök Multimédiás eszközök kölcsönzésének elszámolása
Videokazettákat és DVD-ket kölcsönző vállalkozás folyamatosan vásárolja a megjelenő új filmeket, amelyek bekerülési értékét azonnal anyagköltségként számolja el. Év végén nem mutat ki készletértéket. Helyes-e ez a módszer, annak ellenére, hogy a kazetták a vállalkozás tulajdonában maradnak?
Megjelent a Számviteli Levelek 108. számában (2005. június 9.), 2226. kérdésszám alatt
munkaadói járulék
munkába járás
munkába járás (költségtérítés)
munkabér
munkabér (bankszámlára utalással) Munkabér bankszámlára utalása
Egyik munkavállalónk (akinek a bérét minden hónapban a bankszámlájára utaljuk) azzal állt elő, hogy fizessünk költségtérítést azért, mert neki pénzbe kerül, hogy a bankautomatán keresztül felvegye a fizetését. Van-e erre jogalapja? Ha igen, mely jogszabály alapján, milyen összeget kell neki kompenzálni? Másik munkavállalónk azt kérte, hogy fizetése egy részét minden hónapban készpénzben fizessük ki számára, a másik részét bankszámlájára kéri. Kérheti ezt a munkavállaló?
Megjelent a Számviteli Levelek 197. számában (2009. április 30.), 4106. kérdésszám alatt
munkabér (devizaalapon)
munkabér (ki nem fizetett) Elszámolt, de ki nem fizetett munkabér
Felszámolás alá került a cég, és a munkabért nem fizették ki. A 2015. évi igazoláson az szerepel, mintha teljesen megkapta volna a dolgozó a jövedelmét, csak az igazolás alján tüntették fel megjegyzésben, hogy mennyivel tartoznak. Az szja-bevallásban csak a ténylegesen megkapott jövedelmet kell bevallani?
Megjelent a Számviteli Levelek 347. számában (2016. június 16.), 7016. kérdésszám alatt
munkabér (külföldinek) Munkabér fizetése forintban külföldi részére
Van-e lehetőség a Magyarországon munkát végző külföldi állampolgárok (pl. ügyvezető) részére a munkabért, megbízási díjat, tagi jövedelmet stb.-t EUR-ban meghatározni HUF helyett és EUR-ban kifizetni azt a részükre? Ha igen, milyen árfolyamon kell forintosítani a jövedelmet ahhoz, hogy az adókat és a járulékokat forintban le lehessen vonni, illetve milyen árfolyamon kell a kifizetendő nettó összeget EUR-ra visszaváltani ahhoz, hogy az illetőnek kifizessük? Kifizetés esetén van-e különbség az árfolyam tekintetében a között, hogy HUF-ban vezetett bankszámláról vagy EUR-ban vezetett bankszámláról utaljuk át az összeget, illetve készpénzben fizetjük ki?
Megjelent a Számviteli Levelek 175. számában (2008. május 15.), 3674. kérdésszám alatt
munkabér euróban
munkaerő-kölcsönzés
munkaerő-közvetítés Munkaerő-közvetítés külföldre
Magyar cég külföldi (zömmel EU-tag) megrendelő munkaerő-közvetítő irodák részére végzi szolgáltatását. A külföldi irodák megkeresése alapján felkutat az általuk megadott paraméterek szerinti potenciális munkavállalókat Magyarországon, majd e személyeket "összehozza" a megrendelőkkel. A magyar cég a későbbi munkavállalókkal semmilyen szerződést nem köt (nem alkalmazza őket), hanem csak kiadja - a magánszemély beleegyezése esetén - az adatait a megrendelő irodák részére, és onnantól már ők közvetlenül tárgyalnak egymással. A cég e tevékenységéért - a megrendelő oldaláról sikeresen zárult ügylet esetén - jutalékot kap a külföldi megrendelőtől. A megrendelő vagy kiközvetíti a magánszemélyt az ő további külföldi megrendelőjéhez, ahol a magánszemély ez utóbbival munkaszerződést köt, és innentől külföldön dolgozik; vagy magával a külföldi irodával köt a magánszemély munkaszerződést, aki így mint már saját munkavállalóját fogja ugyanoda kölcsönadni. Kérdésem, hogy az Áfa-tv. 46. §-a (2) bekezdésének f) pontja, illetve (3) bekezdésének b) pontja "személyzet rendelkezésre bocsátása" szófordulata alkalmazható-e erre az esetre, vagyis számlázható-e a gazdasági esemény az áfa felszámítása nélkül? Ha nem, akkor az ügyletre alkalmazhatóak-e az Áfa-tv. 37. §-ának (1)-(2) bekezdése, 46. §-a (2) bekezdésének c) pontja, illetve d) pontja? Esetleg más, számomra nem nyilvánvaló jogcím, vagy a szolgáltatás belföldi áfa felszámításával számlázandó?
Megjelent a Számviteli Levelek 191. számában (2009. február 5.), 3989. kérdésszám alatt
munkahely Változó munkahelyen történő foglalkoztatás
A Munka Törvénykönyve szerint a kiküldetés időbeli korlátja éven belül - eltérő szabályozás hiányában - 44 nap. Hogyan értelmezhető az építőipari társaságok munkavállalói szokásos munkavégzési helyen kívül, azaz az építkezéseken végzett tevékenysége esetében? A társaságok több telephelye közötti feladatot ellátó munkavállalói kiküldetésben látják el ezt a feladatot, vagy a munka természetéből eredően egyébként is a szokásos telephelyen kívüli munkának minősül ez a tevékenységük, azaz nem kiküldetés? A munkavállaló a fenti esetekben milyen adómentes költségtérítésre tarthat igényt, amennyiben saját gépjárművel tesz eleget feladatai ellátásának?
Megjelent a Számviteli Levelek 204. számában (2009. szeptember 3.), 4262. kérdésszám alatt
munkahelyi étkeztetés
munkahelymegőrző támogatás Munkahelymegőrző támogatás könyvelése
Hogyan kell könyvelni a munkahelymeg­őrző támogatást? A kapott támogatás szabadon felhasználható. Amikor megérkezik: T 384 - K 98. Más tennivalóm nincs?
Megjelent a Számviteli Levelek 320. számában (2015. február 19.), 6568. kérdésszám alatt
munkaidő-kedvezmény
munkáltatói befizetés
munkáltatói hozzájárulás
munkáltatói járulék Munkáltatói járulék alapja (eva)
Munkáltatói tb-járulékot a 15 százalékkal már leadózott evából kell fizetni, vagy levonható az adóalapból?
Megjelent a Számviteli Levelek 56. számában (2003. március 20.), 1150. kérdésszám alatt
munkáltatói jog
munkáltatói kölcsön
munkáltatói támogatás
munkanélküli Munkanélküliek oktatási költsége
Munkanélküli-járadék folyósítása idején elszámolható-e oktatási költség? (A társaság a dolgozóval tanulmányi szerződést kötött.)
Megjelent a Számviteli Levelek 7. számában (2001. április 5.), 105. kérdésszám alatt
munkanélküli-képzés Munkanélküli-képzés támogatása
Egy kht. pályázaton 36 fő munkanélküli képzését nyerte el. A pályázat költségvetésében szerepel a 36 főnek a képzés időtartamára 9 hónapon keresztül a minimálbérnek megfelelő (69 000 Ft) képzési támogatás kifizetése. Az Szja-tv. 1 számú mellékletének 7.17-es pontja alapján a képzési támogatás adómentes. A magánszemélytől a képzés idejére járó képzési támogatásból milyen jogcímen és milyen jogszabály alapján kell valamit levonni? A képzési támogatás után kell-e és milyen mértékű járulékokat fizetni?
Megjelent a Számviteli Levelek 195. számában (2009. április 2.), 4066. kérdésszám alatt
munkaruha
munkaruha-juttatás
munkaruha-tartozás Kilépett munkavállaló le nem adott munkaruhája
Cégünk étkeztetéssel foglalkozik. A konyhára belépett munkavállalók munkaruhát kapnak, amelynek a kihordási ideje 12 hónap. A munkaruhát készletre vesszük, majd a raktárból történő kiadáskor költségként számoljuk el. Ha a munkavállaló hamarabb kilép, mint ahogyan a kihordási idő lejár, a cégnek a hátramaradó időre jutó munkaruhaköltséggel meg kell-e terhelnie a munkavállalót? Mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállalónak annyi tartozása van, hogy a munkaruha-tartozást tőle már nem lehet levonni? Kérem a könyvelési tételeket is!
Megjelent a Számviteli Levelek 189. számában (2009. január 8.), 3957. kérdésszám alatt
munkaruházat elszámolása Munkaruházati termékek elszámolása
Mi tartozik a munkaruházati termékek körébe? Ezen termékeket az eszközök közé kell besorolni, vagy költségként a személyi jellegű egyéb kifizetések között számolandók el? Ha az eszközök közé tartozik, akkor milyen eszköz? Ha a munkavállaló kilép, és a kihordási idő még nem telt el, mi történik a munkaruházati termékkel?
Megjelent a Számviteli Levelek 385. számában (2018. május 10.), 7618. kérdésszám alatt
munkásszállás
munkaszámos elszámolás Munkaszámra el nem számolt tétel
A kiadónál 2013. évben előfordult, hogy nem minden könyvelési művelet került X munkaszámra, csak a banki tételek, a megbízási díj elszámolása nem lett elkülönítve, hanem a többi megbízási díjjal együtt számolták el. Ezt 2015-ben hogyan lehet módosítani?
Megjelent a Számviteli Levelek 342. számában (2016. március 24.), 6933. kérdésszám alatt
munkaszemüveg
munkatársi tanúsítvány Munkatársi tanúsítvány minősítése
A NISZ szolgáltatótól 2 éves időtartamra minősített munkatársi tanúsítványokat vásárolt a költségvetési szerv. A tanúsítványok meghatározott munkatárshoz köthetők. A tanúsítványok beszerzése vagyoni jognak vagy szolgáltatásnak minősül?
Megjelent a Számviteli Levelek 325. számában (2015. május 14.), 6671. kérdésszám alatt
munkavállalás
munkavállalás (külföldi cégnél) Osztrák cég magyar munkavállalója
Magyar magánszemély osztrák cégnél munkaviszony keretében ügynöki munkát vállal. Ideje nagy részét Magyarországon fogja tölteni, de más EU-s országba is gyakran fog utazni. Ezen munkaviszonyból származó keresete melyik országban fog adózni, ha Magyarországon, akkor technikailag hogyan kell intézni? Társadalombiztosítása tekintetében hol lesz biztosított, ha Magyarországon, akkor milyen gyakorisággal, hova, milyen összegű nyugdíj-, egészségbiztosítási járulékot kell fizetni? Amennyiben Ausztriában tartózkodik, akkor a magyar EU-s kártya szükséges?
Megjelent a Számviteli Levelek 204. számában (2009. szeptember 3.), 4263. kérdésszám alatt
munkavállaló
munkavállaló (külföldi munkavégzés) Magyar munkavállalók külföldön
Belföldi vállalkozás külföldön telephelyet létesít. A magyar munkavállaló megkapja a munkavégzési engedélyt. Külföldön kapja a fizetését, milyen árfolyamon tudom lekönyvelni a bért és a járulékokat? Belföldön hogyan lesz biztosított, ha külföldön fizeti a járulékokat?
Megjelent a Számviteli Levelek 190. számában (2009. január 22.), 3969. kérdésszám alatt
munkavállaló nyitott elszámolásai Munkavállalókkal kapcsolatos nyitott elszámolások
A közhasznú szervezet külföldi bankkártyás vásárlásai reprezentációval kapcsolatosak. A vásárlásokról számlák nem állnak rendelkezésre. Ezek egy része már 4-5 éve történt, nincs remény a külföldi partnertől a számla beszerzésére. Emiatt a munkavállalókkal kapcsolatos elszámolások a könyvelésben nyitottak. Helyes eljárás-e, hogy ha az adózás rendben megtörtént, akkor jegyzőkönyvben történő dokumentálást követően ezeket a tételeket kivezetjük az egyéb ráfordításokkal szemben?
Megjelent a Számviteli Levelek 381. számában (2018. március 8.), 7547. kérdésszám alatt
munkavállalói csoport Munkavállalói csoportok béren kívüli juttatása
Társaságunk 2006 óta szabályzatban határozta meg a munkavállalói béren kívüli juttatási rendszerét és az elszámolás módját. A szabályzatot a szakszervezet is jóváhagyta. A munkavállalói csoportok egységes havi keretösszeggel rendelkeznek. 2019. évre kialakított szabályzatunk jövedelemként adózó választható elemként tartalmazná a készpénz juttatását is, maximálva a havi keretösszeg bizonyos százalékában. Az így meghatározott készpénzjuttatási keretből a munkáltató a munkavállalókat terhelő adót és járulékot levonja, a bruttó készpénzköltségkeret összege után a szociális hozzájárulási adót megfizeti. A juttatást a munkavállaló munkabérutalásra szolgáló bankszámlájára, havonta a munkabérfizetéssel egy időben utaljuk át. Az így adott készpénzjuttatás számvitelileg elszámolható-e - hasonlóan az önkéntes pénztári hozzájáruláshoz - személyi jellegű egyéb kifizetésként, vagy a bérköltségbe tartozik?
Megjelent a Számviteli Levelek 404. számában (2019. április 18.), 7913. kérdésszám alatt
munkavállalói kölcsön
munkavállalók átlagos létszáma Munkavállalók átlagos létszáma
A Számviteli Levelek 440. számában a "Munkavállalók átlagos létszáma" címmel megjelent 8438. kérdésre adott válaszuk pontosítását kérem. Megerősítésüket kérem abban, hogy az átlagos létszám meghatározásakor helyesek-e az alábbi értelmezéseink:
- a diákszövetkezeten keresztül, valamint a hallgatói szerződés által foglalkoztatott gyakornokokat, diákokat nem kell figyelembe venni;
-a megbízási szerződéssel foglalkoztatottakat akkor kell figyelembe venni az átlagos létszám meghatározásakor, ha legalább havi átlagban 60 munkaórában történik a foglalkoztatásuk, és emellett a munkáltatónál általános munkarend szerint foglalkoztatjuk (pl. a szabadság kiadása vonatkozik rájuk) ezen személyeket;
-továbbá helyesen gondoljuk azt, hogy a rehabilitációs hozzájárulás megállapításához továbbra is a tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell figyelembe venni?
Megjelent a Számviteli Levelek 445. számában (2021. május 13.), 8520. kérdésszám alatt
munkavállalók átvétele Munkavállalók átvétele - számlázás
"A" vállalkozás munkajogi jogutódlással átveszi "B" társaság munkavállalóit a hónap első napjával. Adminisztrációs hibák miatt az átvétel csak a hónap 15. napjával történik meg. "A" és "B" vállalkozás megállapodtak abban, hogy a hónap első felére eső munkabért és annak járulékait, amelyek "A" vállalkozásnál merültek fel, "B" társaság megtéríti. Kell-e számláznia "A" vállalkozásnak "B" társaság felé? Ha igen, akkor az áfát fel kell-e számítani? Ha kell számlázni, a számlán milyen jogcím szerepeljen?
Megjelent a Számviteli Levelek 182. számában (2008. szeptember 11.), 3804. kérdésszám alatt
munkavégzés (eseti) Eseti munkavégzés költségtérítése
Tag vagyok egy gazdasági társaságban. Rendszeres jövedelemben nem részesülök. Évek óta havonta elszámolok a társasággal hivatalos célú gépkocsihasználatot a saját tulajdonomban lévő személygépkocsi után. Idáig útnyilvántartás alapján minden hónapban kifizették a hivatalos gépkocsi-használatot. A társaság könyvvizsgálója szerint a kiküldetési rendelvény nélkül elszámolt saját gépkocsihasználat után a magánszemélynek kell a cégautóadót megfizetnie, ha a kifizető őt erről írásban tájékoztatta. A jövőben sima útnyilvántartás alapján már nem számolható el hivatalos gépkocsihasználat? A kiküldetési rendelvénynek mit kell tartalmaznia? Hogyan kell bizonylatolni a megtett km-eket, a gépkocsihasználatot, hogy cégautóadót és egyéb járulékterheket ne kelljen fizetni?
Megjelent a Számviteli Levelek 199. számában (2009. május 28.), 4168. kérdésszám alatt
munkaviszony
munkaviszony (bt.) Bt. tagjai más vállalkozásnál főfoglalkozásban (eva)
Evás bt. bel- és kültagja egyaránt más vállalkozásban főfoglalkozású dolgozó (heti 42 óra). A bt.-ből munkajövedelmet nem vesznek föl, a bevételt 15%-kal, majd október 1-jétől 25%-kal leadózzák. Van-e bármilyen járulékfizetési kötelezettségük? Be kell-e jelenteni az APEH-nak, hogy jövedelemkivét nem történt? Alkalmazott nincs.
Megjelent a Számviteli Levelek 136. számában (2006. szeptember 14.), 2774. kérdésszám alatt
munkaviszony (ügyvezető)
munkaviszony megszüntetése Munkaviszony jogellenes megszüntetése
Egyik ügyfelünk volt munkavállalójával szemben pert vesztett. A munkaügyi bíróság ítélete szerint a volt munkavállalót 903 936 forint "marasztalási összeg" illeti meg, és a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt a munkaviszony-megszüntetést is módosítja az ítélet. Kérdésem az lenne, hogy a "marasztalási összeg" kifizetése nettó vagy bruttó összegnek minősül-e? Valamint a kifizetéskor milyen adó- és járulékteher-vonzata van?
Megjelent a Számviteli Levelek 159. számában (2007. szeptember 13.), 3279. kérdésszám alatt
muzeális tárgy
múzeum (beszerzés) Egyházi múzeumba beszerzett könyvek
Az egyház múzeumát működtető intézmény a működésére kapott működési célú támogatásból a múzeumba könyveket szerez be, amelynek a tulajdonjogát át kell adnia az egyháznak a felek közötti megállapodásnak megfelelően. A könyvek beszerzésének és átadásának mi a helyes számviteli elszámolása? A korábbi években beszerzett könyveket az intézmény bruttó módon (áfás összeggel) tartja nyilván.
Megjelent a Számviteli Levelek 397. számában (2018. december 13.), 7793. kérdésszám alatt
műalkotás
műemlék épület
működési költség
működési támogatás Intézményfinanszírozás támogatásának áfakötelezettsége, elszámolása
Milyen áfakötelezettség kapcsolódik az adott intézmény működőképességének fenntartását szolgáló kapott támogatáshoz?
Megjelent a Számviteli Levelek 6. számában (2001. március 22.), 99. kérdésszám alatt
működésiköltség-hozzájárulás
műsorelosztó rendszer Műsorelosztó rendszer számlázása
Ha egy vezetékes műsorelosztó rendszert vásárolunk, helyes-e ha a komplett rendszerre állítják ki a számlát? Vagy tételes, annak részegységeit tartalmazó számlát kell kiállítani? Az áfa levonására melyik számla ad jogot? Mikor kedvezőbb az értékcsökkenési leírás elszámolása az adótörvény szerint?
Megjelent a Számviteli Levelek 187. számában (2008. november 20.), 3911. kérdésszám alatt
műszaki vizsgáztatás díja Műszaki vizsgáztatás díjának elszámolása
A gépjármű műszaki vizsgája két évig érvényes. A műszaki vizsgáztatás díját emiatt el kell-e határolni? Egy gép, termék műszaki megfelelőségi vizsgálatát, amennyiben az igazolás több évig érvényes, el kell-e időben határolni?
Megjelent a Számviteli Levelek 397. számában (2018. december 13.), 7791. kérdésszám alatt
műtárgy adózása Műtárgyak nyilvántartása és adózása
Vagyonkezeléssel és ingatlan-bérbeadással foglalkozó kft. hosszabb távon, 5-10 évig szabad pénzeszközét festmények - kortárs és antik festmények - vásárlására kívánja fordítani, későbbi - a befektetésből származó - haszon elérése céljából. A vásárlás a vállalkozás érdekében felmerült kiadásnak számít? Az áfa visszaigényelhető? Helyes-e a tárgyi eszközök között nyilvántartani?
Megjelent a Számviteli Levelek 423. számában (2020. április 9.), 8186. kérdésszám alatt
műtárgy nyilvántartása Műtárgyak nyilvántartása és adózása
Vagyonkezeléssel és ingatlan-bérbeadással foglalkozó kft. hosszabb távon, 5-10 évig szabad pénzeszközét festmények - kortárs és antik festmények - vásárlására kívánja fordítani, későbbi - a befektetésből származó - haszon elérése céljából. A vásárlás a vállalkozás érdekében felmerült kiadásnak számít? Az áfa visszaigényelhető? Helyes-e a tárgyi eszközök között nyilvántartani?
Megjelent a Számviteli Levelek 423. számában (2020. április 9.), 8186. kérdésszám alatt
művelési ág besorolása Művelési ág besorolás megváltoztatásának költségei
A társaság jelenleg bérelt telephelyen működik, gépeit is itt tárolja. A bérbeadó szerződésszerűen bejelentette, hogy a bérleményt egyéb hasznosítási elképzelései miatt nem kívánja a továbbiakban bérbe adni. Lehetőségként kínálkozott bérlésre, esetleg későbbi megvételre a társaság tulajdonosainak a tulajdonában álló, a szomszédos településen elhelyezkedő terület. Ezen terület jelenlegi művelési ági besorolása azonban nem megfelelő. Az érintett önkormányzat a változtatást támogatta, a szükséges tervezési munkát azonban csak abban az esetben kezdeményezi, ha a kft. állja annak a költségeit. Továbbá azt is kikötötte, hogy a kft.-hez nem köthető módosítások a Településszerkezeti tervbe, a Szabályozási tervbe, a Helyi építési szabályzatba is belekerüljenek. A kft. magára vállalta a teljes költséget. A tervezői munka egy része már 2008-ban megvalósult, másik része 2009-ben. A leírtak alapján a tervezői munka költsége a társasági adó, illetve a különadó rendszerében a részteljesítések éveiben elismert költségnek számít-e? Az áfa visszaigényelhető?
Megjelent a Számviteli Levelek 194. számában (2009. március 19.), 4045. kérdésszám alatt
művelési költség Több a termés, mint a költség
Hogyan történik az ültetvény bekerülési értékének meghatározása, ha a termőre fordulás előtti évben több a termés értéke, mint a tárgyévi művelési költség?
Megjelent a Számviteli Levelek 93. számában (2004. október 28.), 1919. kérdésszám alatt
művészeti alkotás Saját művészeti alkotás értékesítése
Valaki saját készítésű művészeti alkotását kívánja eladni, miként kell adózni utána, mi lesz a költsége?
Megjelent a Számviteli Levelek 201. számában (2009. június 25.), 4213. kérdésszám alatt
művészeti alkotás értékesítése Saját művészeti alkotás értékesítése
Valaki saját készítésű művészeti alkotását kívánja eladni, miként kell adózni utána, mi lesz a költsége?
Megjelent a Számviteli Levelek 201. számában (2009. június 25.), 4213. kérdésszám alatt